Kees Massar in de praktijk van Mesologie Massar aan de Nieuwe Plantage.
Kees Massar in de praktijk van Mesologie Massar aan de Nieuwe Plantage.

Mesologie Massar kijkt op veel manieren naar één klacht

Algemeen

DELFT - Kees Massar van Mesologie Massar verstaat zijn vak: mesologie. Eén van zijn grootste uitdagingen is om mensen duidelijk te maken wat een mesoloog precies doet.

Dit is namelijk nauwelijks in één zin uit te leggen. Gelukkig voor Massar, die graag beeldspraak gebruikt, kwamen er enkele jaren geleden smartphones op de wereld. Klein apparaatjes met ongekend mogelijkheden en functies in de vorm van appjes. "Je kunt er zelfs mee bellen", grapt Massar. Maar, ter zake komend: "Mesologie is een geneeswijze die gebruikmaakt van heel veel appjes. Elk appje zorgt ervoor dat je vanuit een andere hoek naar hetzelfde probleem kijkt. Basis van de mesoloog is de reguliere geneeskunde. Maar er zijn meer mogelijke invalshoeken. Zoals oosterse geneeskunde, voeding, wie ben je en hoe reageer je op de wereld?"

Wat dit in de praktijk betekent? Je stapt met, bijvoorbeeld, chronische hoofdpijn binnen bij de praktijk van Mesologie Massar aan de Nieuwe Plantage 28 in Delft. Vervolgens mag je een zeven kantjes tellende vragenformulier invullen. "Want ik wil alles weten, van voeding tot lichamelijke klachten. Heb je last van je hoofd? Dat kan komen doordat je je voet een keer hebt gebroken. Ik zoek het totaalplaatje." Naast de vragenlijst kijkt Massar naar de de tong, voelt hij de pols en onderzoekt hij de buik. "Na zo'n eerste afspraak ben je dus wel aardig doorgelicht. Ik stuur de patiënt vervolgens met een advies naar huis en twee maanden later maken we weer een nieuwe afspraak. Bij de derde afspraak moeten de klachten wel over zijn, óf de situatie moet verbeterd zijn. Is van verbetering geen sprake, dan ga ik bij een vierde afspraak waarschijnlijk ook niets vinden."

Kees Massar zoekt de duurzame oplossing. Geen pilletje of zalfje om een klacht te verhelpen, maar een duurzame oplossing voor de klacht. Voordeel van een mesoloog ten opzichte van een specialist is dat een mesoloog naar zoveel aspecten kijkt. "Zo veel mogelijk informatie geeft een grotere kans op een duurzame oplossing", stelt Massar. "Mesologie is geen nieuwe vorm van geneeskunde, maar een andere manier van krijgen. Dát is de kracht van mesologie."

Benieuwd of Mesologie Massar u van uw chronische klachten af kan helpen? Kom dan eens naar het inloopspreekuur. De eerstvolgende is maandag 13 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Zie verder voor meer informatie www.mesologie-massar.nl of bel 06-49898133.