Veel ondernemers en betrokkenen kwamen naar de opening van het kunstwerk kijken.
Veel ondernemers en betrokkenen kwamen naar de opening van het kunstwerk kijken.

Kunst onder Kruithuisweg smaakt naar meer

Algemeen

DELFT - Onder de Kruithuisweg is een donkere, schimmige plek omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk. Wethouder Ferrie Förster mocht het donderdag onthullen.

De Rotterdamse graffiti-artiest Lucky Dubz was wekenlang onder de brug met zijn spuitbussen in de weer. "Het was een intensief project, maar ik vind het erg mooi geworden", vertelt hij donderdag, terwijl hij alweer een nieuw kunstwerk maakt dat tijdens de opening wordt verloot. Lucky Dubz maakte in eigen stad vaker grote kunstwerken in opdracht. "Wat wel bijzonder aan dit project was, is de betrokkenheid van de ondernemers in dit gebied."
Die ondernemers in het gebied zijn de bedrijven die zijn aangesloten bij BedrijvenKring Schieoevers (BKS). Dit stukje Delft, pal onder de Kruithuisweg, is een druk bereden punt waar dagelijks veel verkeersdeelnemers voorbij komen. Maar in plaats van een visitekaartje voor bedrijventerrein Schieoevers, was het meer een donkere, grauwe en unheimische plek. Dat is nu wel anders. Los van de kleurrijke graffiti, is er volop nieuwe verlichting aangebracht. Totale kosten: 70.000 euro. Maar dan heb je ook wat.
"Ik vind het heel gaaf geworden", zegt René Kluft, penningmeester van BKS. De ondernemers gaven de graffiti-artiest zoveel mogelijk de vrije hand in zijn creatieve proces. En Lucky Dubz stelde niet teleur. "We krijgen er veel positieve reacties op", zegt Kluft. "Van ondernemers, maar ook in de media is er al veel aandacht voor geweest."
Het kunstproject kwam tot stand dankzij een bijzondere samenwerking. Het idee kwam van BedrijvenKring Schieoevers, maar ook de Gemeente Delft en Provincie Zuid-Holland, de eigenaar van het viaduct, gaven haar goedkeuring. Wethouder Ferrie Förster is blij met het eindresultaat. "Dit is super", zegt Förster. "Wat voorheen een saaie onderdoorgang was, is nuy een vrolijke en kleurrijke plek geworden. Heel mooi. Het brenst wat sfeer in de stad."
Als het aan BKS blijft het hier niet bij. De ondernemers zijn al in gesprek over het realiseren van een serie van zo'n twintig kunstwerken in het gebied. Kunstwerken die gemaakt zijn van materialen en producten van bedrijven uit het gebied. "Denk daarbij aan kabels uit de Kabelfabriek, materialen van IJzerhandel zwaard of afval van Avalex", zegt René Kluft. "Daarmee kunnen we een route maken die de binnenstad met Schieoevers verbindt." Kluft hoopt dat er, wat dit project betreft, dit jaar al meer duidelijk wordt. "Ik denk wel dat er iets gaat gebeuren. Dit kunstproject onder de Kruithuisweg hebben we in september bedacht, in december was het klaar. En als we het andere kunstproject niet voor elkaar krijgen, dan gaan we gewoon weer met een ander project aan de slag."