Jaron Weishut (rechts) van The Green Village en Michiel Ensink van DUWO gaan de samenwerking aan. (foto: René Verleg Fotografie)
Jaron Weishut (rechts) van The Green Village en Michiel Ensink van DUWO gaan de samenwerking aan. (foto: René Verleg Fotografie)

DUWO doet mee aan ‘The Green Village’

wonen

Studentenhuisvester DUWO doet mee aan The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Gisteren ondertekenden DUWO en The Green Village een overeenkomst voor de samenwerking.  

The Green Village is op dit moment in aanbouw op een terrein aan de Van den Broekweg op de TU Delft-campus. De proeftuin biedt ruimte aan studenten, onderzoekers, kennisinstellingen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden om innovaties te onderzoeken, testen en ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame toekomst.

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe systemen voor productie, opslag en distributie van elektriciteit, energieneutrale woningen, gebruik van nieuwe circulaire materialen of innovaties in de intelligente buitenruimte. De nieuwe technologieën kunnen in het regelluwe openluchtlaboratorium van The Green Village worden gebouwd en getest. Op The Green Village kan echt gewoond en gewerkt worden, waardoor de bewoners en de werknemers van de proeftuin zelf letterlijk proefpersonen worden voor de nieuwste innovaties in de woon- en leefomgeving.

Wonen
Ook circulair, dus met hergebruikte materialen, gebouwde duurzame studentenwoningen maken deel uit van het onderzoek in The Green Village. Verschillende partijen, wetenschappers en ondernemers hebben al laten weten dat hun innovaties in en bij die woningen gebouwd, getest en gedemonstreerd kunnen worden. DUWO sluit hier nu bij aan voor het beheer van deze woningen. Daarbij kan de studentenhuisvester zelf onderzoek doen naar bijvoorbeeld flexibele woonruimte, innovaties op het gebied van beheer en exploitatie en methoden en modellen. 

Michiel Ensink, de vestigingsdirecteur DUWO Delft, geeft aan dat deelname aan The Green Village  helemaal past bij de duurzaamheidsambities van DUWo. "We draaien mee in de frontlinie van de ontwikkeling van nieuwe technieken die een lager energieverbruik en dus lagere kosten voor onze huurders kunnen betekenen. Daar doen we het voor", zegt Ensink.


The Green Village
The Green Village is een initiatief van Stichting Green Village en TU Delft, met bijdragen van onder meer het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Zuid-Holland. Aan de samenwerking rond The Green Village doen veel partijen mee, waaronder de Rijksoverheid, Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delftland, Gemeente Delft en marktpartijen, waarvan DUWO er dus ook een wordt.