Meer uitkeringsgerechtigden aan het werk

Algemeen

Ruim 400 Delftenaren zijn in 2016 vanuit een gemeentelijke uitkering doorgestroomd naar werk. Daarnaast betraden meer dan 440 uitkeringsgerechtigden de arbeidsmarkt via een parttime baan. Werkse! heeft met deze aantallen voldaan aan de taakstelling van de gemeente Delft.

Een kleine 300 mensen kwam op eigen kracht aan een baan. Ruim 550 mensen werden actief bemiddeld  door de consulenten en accountmanagers van het Werkgeversservicepunt Delft, onderdeel van Werkse! Actieve bemiddeling vraagt persoonlijke aandacht voor de kandidaat-werknemer enerzijds en anderzijds onderhouden van nauwe relaties met heel veel en vooral ook heel veel verschillende werkgevers.

Vanuit Werkse! wordt een omslag geconstateerd in de economie. Er komt weer meer ruimte om personeel aan te nemen. Daarnaast is er een grotere betrokkenheid van werkgevers op het thema Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door dit alles ontstaan er weer kansen voor werkzoekenden vanuit een bijstandssituatie. Aan Werkse! de opdracht om werkzoekenden te begeleiden naar de markt en de verbindende schakel te zijn.

Astrid van den Bergh is een van de accountmanagers die zich dagelijks hard voor maakt voor bemiddeling. "Meedenken met je opdrachtgevers is cruciaal", zegt ze. "Hebben zij een probleem met hun personeel, dan voel ik dat ook. En wat ik toezeg, daar kan de werkgever zeker van zijn. Zo bouw je een sterke relatie op en ontstaat wederzijds vertrouwen. Doordat je bedrijven door en door leert kennen, kun je ook beter passende personeelsmatches maken. Zo groeien we bij sommige bedrijven uit tot hofleverancier voor personeel."

Werkgevers gaan tegenwoordig minder snel over naar fulltime contracten en al zeker geen vaste. Maar evengoed zijn daar uitzonderingen op. Neem Ludwig (58 jaar), die startte in een tijdelijke functie als schoonmaker. Vanwege zijn opvallend plezierige drive werd hij al snel meewerkend voorman. Inmiddels is hij fulltime aan de slag. En hij is geen uitzondering, er zijn meer bedrijven die juist vragen naar mensen die hun jeugd achter zich hebben. Astrid: "Iemands inzet maakt het verschil."

Soms is er drempelvrees, zoals ook bij het aannemen van een statushouder. Maar de tandtechnicus uit Syrië blijkt in de praktijk van de Delftse tandtechnicus voor 80 procent hetzelfde te werk te gaan. Voor de 20 procent dat werkwijzen uit Syrië en in Nederland verschillen, kunnen zij elkaars leermeester zijn. In 2016 werden statushouders in veel diverse beroepen geplaatst bij een werkgever, onder meer in de functies van field engineer, koerier, crew member en medewerker logistiek.

Op deze manier gaat Werkse! ook in 2017 de arbeidsmarkt op voor de gemeente Delft: meer werk en minder uitkering.