'Het Straatje' van Vermeer keert terug in Delft. Daar mag op gedronken worden!
'Het Straatje' van Vermeer keert terug in Delft. Daar mag op gedronken worden!

Het grote Delft op Zondag-jaaroverzicht: maart

Algemeen

Het is mooi dat de adviescommissie Delft Herstelt vindt dat Delft meer op toerisme moet inzetten, maar dan mag de stad ook wel wat meer budget uitrekken voor marketing, vindt de toeristische branche.

De Delftse binnenstad vormt het decor voor opnames van de film 'Een echte Vermeer'.

Het Delftse stadsbestuur stopt met zoeken naar een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum. Delft had bij het COA geopperd het terrein van 'De Staal' hiervoor te gebruiken, maar het COA vond die plek niet geschikt. n Wilde eenden hebben niet makkelijk. Hun populatie neemt sterk af, ook in Delft en de regio. Waarom, weet niemand.

Het jaar van Vermeer is begonnen. In de Vlamingstraat lopen toeristen en dagjesmensen af en aan om zich te laten fotograferen bij de woningen die te zien zouden zijn op het schilderij 'Het Straatje'.

Albert Heijn verlaat de Martinus Nijhofflaan en verhuist naar de Mercuriusweg. n Ook GroenRijk 't Haantje betrekt een nieuw pand, maar op vrijwel dezelfde locatie.

Rijkswaterstaat maakt bekend dat het doortrekken van de A4 positieve effecten heeft op de A13. Op die weg is sinds de opening van de A4 zo'n 16 tot 22 procent minder verkeer. n De plannen voor een LIDL-supermarkt aan de Kruisstraat schieten veel binnenstadbewoners en belangengroepen in het verkeerde keelgat.

Anna Stalman-Gouw viert voor de 105de keer verjaardag en krijgt onder andere burgemeester Bas Verkerk op de koffie. Ze is nu officieel de oudste Delftse.

Delft gaat onderzoek doen naar de miscommunicatie over de extra kosten die Delft moest maken voor de terugkeer van Het Straatje. Dat besluit de raad nadat het AD onthult dat ambtenaren wekenlang angstvallig stil bleven over de hoge kosten die moesten worden gemaakt om Het Straatje naar Delft te halen. De wethouder kreeg dit daarom pas in een laat stadium te horen.

Gemeente, politie, brandweer en openbaar ministerie maken de veiligheidscijfers bekend. Hieruit blijkt dat het aantal fietsendiefstallen en overvallen in Delft toeneemt, maar het aantal inbraken, geweldplegingen en straatroven afneemt. Het aantal aangiftes is met 9 procent gedaald, het veiligheidsgevoel is gestegen. De betrokken partijen zijn vooral tevreden over de cijfers.

Het Straatje van Vermeer is terug. Eind maart kan iedereen het meesterwerk voor het eerst in Museum Prinsenhof bewonderen. 

!