Helmer Dil (links) achter de bar in Trappistenlokaal ’t Klooster, een oud èn ouderwets gezellig bruin café in de historische binnenstad van Delft. (foto: Jesper Neeleman)
Helmer Dil (links) achter de bar in Trappistenlokaal ’t Klooster, een oud èn ouderwets gezellig bruin café in de historische binnenstad van Delft. (foto: Jesper Neeleman)

Honderden bieren in Trappistenlokaal 't Klooster

Algemeen

Trappistenlokaal 't Klooster is een oud en ouderwets bruin café zoals je die niet vaak meer ziet. Het heeft een bijzonder groot assortiment aan bier: zo'n driehonderd verschillende soorten, waarvan acht op de tap.

Die bieren worden bewaard uit een kelder die er al sinds de vijftiende eeuw is en de grote stadsbrand heeft doorstaan. Het café zit er al sinds het jaar 1830, op de hoek van de Vlamingstraat en het Vrouwjuttenland. "Er is in de tussentijd echter een communistisch gezelschap geweest dat gebruikte maakte van dit pand", vertelt eigenaar Helmer Dil over de historie van het pand. Zelf is hij er sinds het jaar 2002 werkzaam. Kort daarop werd het restaurant aan de zaak toegevoegd, in een aangrenzend pand. Hier worden gerechten van simpele aard bereid, vaak met een knipoog naar de Vlaamse keuken en met bier als ingrediënt. Waar mogelijk wordt alles biologisch en altijd vers bereid.

Café
In het café, dat zeven dagen per week open is, vinden liefhebbers de meest verschillende soorten bieren uit alle uithoeken van de wereld. Trappistenlokaal 't Klooster merkt een toenemende interesse in die bijzondere bieren. "Steeds meer mensen beseffen dat bier meer is dan het gewone pilsje. Mensen staat ervoor open en dat maakt het leuk", vertelt Helmer. "Bier is een heel oud product en met een rijke traditie. Het is er al vanaf de tijd van de oude Egyptenaren. Als je je openstelt voor speciaalbieren, stel je je open voor andere landen en culturen. In alle regio's worden weer andere bieren gemaakt. Bier is in die zin vloeibare educatie." Trappistenlokaal 't Klooster heeft bovendien een flink assortiment aan whisky's. "Je kunt wel zeggen dat we gespecialiseerd zijn in gerstproducten", geeft Helmer aan.
Los van al dat lekkers zijn er nog meer redenen om eens bij Trappistenlokaal 't Klooster binnen te stappen. "We zijn een klassiek en ouderwets bruin café waar altijd een goede sfeer heerst", zegt Helmer. "En dat midden in de historische binnenstad met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Kerk."
Meer weten? Kijk eens op www.trappistenlokaal.nl of kom eens langs.