Nelleke Filmer (rechts) en dochter Doortje de Rijke voeren 13 en 14 januari een toneelstuk over Delftse beroemdheden als Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek.
Nelleke Filmer (rechts) en dochter Doortje de Rijke voeren 13 en 14 januari een toneelstuk over Delftse beroemdheden als Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek.

Een lange voorbereiding is het halve werk voor Delft Toneel

DELFT – Amateurtoneelclub Delft Toneel is al anderhalf jaar druk met de voorbereidingen voor hun nieuwste stuk: 'Het schuimt in Delft'.

Wie Delft Toneel zegt, zegt Nelleke Folmer. De 63-jarige Delftse doet veel voor de club, die ze elf jaar geleden zelf oprichtte. "De afgelopen zes jaar noemen we ons Delft Toneel. Het is een leuk gezelschap", begint ze. Samen met haar man schrijft ze stukken en ook dochter Doortje de Rijke (29) is bij de club betrokken. De Immanuelkerk, waar het stuk ook wordt uitgevoerd, is verder de bindende factor voor alle betrokken. "Het mooie aan Delft Toneel vind ik wel het groepsgebeuren", vervolgt Nelleke Folmer. "Je werkt samen met allerlei soorten mensen, in leeftijd variërend van 12 tot 80 jaar, aan één mooi stuk. Samen ben je bezig iets creatiefs neer te zetten." En daar zijn sommigen best goed in, vult dochter Doortje aan. De club hanteert echter geen strenge ballotagecommissie om het niveau hoog te houden. Integendeel. "Wie met ons mee wil doen is hoe dan ook welkom, ook als diegene minder goed toneel kan spelen", zegt Nelleke.

Zelf steekt ze veel tijd in de club. Rechts van haar hangen acht kostuums die ze zelf heeft genaaid. Samen met haar man heeft ze zeven maanden lang zitten schrijven aan het verhaal, dat tijdens dit traject nog weleens veranderde. Ze doet het allemaal graag. "Als je van schrijven houdt, zoals ik, dan heb je die drive. We vinden het allemaal superleuk om het stuk op te voeren en de voorstellingen worden toch altijd wel goed bezocht. En omdat het stuk dit jaar over Delft en Vermeer gaat, verwachten we dat het dit keer nóg drukker wordt."
Het verhaal speelt zich af in het Delft van de zeventiende eeuw. Het is een misdaadverhaal rond een bierbrouwerij. Ook Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek spelen een rol in het verhaal en lossen de misdaad op. Nelleke Folmer kwam op dit idee nadat ze in een boek een verhaal las over een grote brand en een archief dat bewaard bleef in een kist. "Daar begonnen we mee. Maar uiteindelijk is het verhaal heel anders geworden." Doortje: "Er zit geen kist meer in, die stond alleen maar in de weg. Maar het schilderij van Vermeer, dat in eerste instantie in die kist zat, is gebleven. Zo kan iets kleins uiteindelijk iets groots worden."

Tijdens het interview ligt de Bijbel binnen handbereik op tafel. Het is echter geen christelijk toneelstuk, legt Nelleke uit. Toch heeft dit boek enige inspiratie geboden. "Ten eerste het feit dat je iets moet doen waar je goed in bent en waar anderen iets aan hebben, wat in de Bijbel terugkomt. En ten tweede dat humor niet kwetsend moet zijn, dat vinden mijn man en ik beide belangrijk."

Het stuk 'Het schuimt in Delft' is vrijdag 13 en zaterdag 14 januari om 20.00 uur te zien in de Immanuelkerk aan de Schoemakerstraat 1 in Delft. Kaarten kosten 8 euro, een VIP-arrangement kost 40 euro. De opbrengst van de voorstelling gaat naar tweede goede doelen: het weeshuis Hogar de Gina in Chosica in Peru en een project van het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Mail voor het reserveren van kaarten en meer informatie naar nellekefolmer@gmail.com of kijk op de Facebook-pagina van Delft Toneel.

Meer berichten