Mademoiselle Annabelle (links) en Madame de Berry (rechts).
Mademoiselle Annabelle (links) en Madame de Berry (rechts).

Delftse documentaire Madame de Berry reist af naar Hollywood

Algemeen

De documentaire van Delftse filmmaakster Kim Schonewille is het laatste jaar vertoond en in de prijzen gevallen bij verschillende internationale filmfestivals. Als klap op de vuurpijl van het jaar 2016 hoorde zij dat haar film vertoond gaat worden in Hollywood. 

Na het zien van de theatervoorstelling Madame de Berry was ze nieuwsgierig geworden naar de drijfveren van de man die de Madame speelt, Berry Visser, de oprichter van Mojo concerts. Kim onderzocht met de videocamera de reden van Berry om zijn huis tot droompaleis om te bouwen en te acteren in de schoenen van een vrouw die haar eigen relativiteitstheorie heeft ontwikkeld. Waarom de film zo een succes is zegt ze: "Doordat Berry mij als filmmaker alle vertrouwen heeft gegeven is dit een hele persoonlijke film geworden. De film nodigt de kijker uit in de belevingswereld van Heer Berry en Madame de Berry."

Kim zit niet stil. Op dit moment is ze net begonnen aan een nieuwe film. Deze keer kiest ze voor het maken van een absurdistische kortfilm. "Het is in Delft heel lastig om financiële ondersteuning te vinden voor individuele makers. Mijn droom is om betaald te worden voor het maken van mijn eigen films, zodat ik mij niet bezig hoef te houden met de zakelijke kant die erg veel tijd in beslag neemt. Dit steek ik liever in het maakproces. Op dit moment ben ik op zoek naar iemand die de film die ik nu aan het ontwikkelen ben zou willen adopteren. Dat is echt waar! Je kunt dit adopteren van een werk bijvoorbeeld vergelijken met de rol die kunstverzamelaars hebben, maar dan vooraf."

Naast het filmfestival in Hollywood kan haar bekroonde documentaire Madame de Berry bekeken worden in de Delftse Filmhuis Lumen. De film draait er op woensdag 21 december tijdens het filmfestival 'de Europese dag van de korte film'. Filmhuis Lumen doet dit in samenwerking met Eye Amsterdam, het Internationaal Filmfestival Rotterdam en Go Short Nijmegen. Op deze avond verschijnen 7 korte films van Nederlands aanstormend talent op het doek. Afsluiter van de avond is de film Madame de Berry. Kim Schonewille is als gast bij de voorstelling aanwezig. Kaarten voor de avond zijn te reserveren via Filmhuis Lumen.