Binnenkort komt de eerste fantasyroman van de Delftse schrijver Johan Klein Haneveld uit. (Foto: PR)
Binnenkort komt de eerste fantasyroman van de Delftse schrijver Johan Klein Haneveld uit. (Foto: PR)

'Ik wil gewoon een spannend verhaal vertellen'

kijk op de wijk

DELFT - Het weekend van 17 december wordt bijzonder voor de Delftse schrijver Johan Klein Haneveld. Dan komt een lang gekoesterde droom uit: zijn eerste fantasyboek; 'De Krakenvorst', ziet het levenslicht.

Het is niet het eerste boek van de Delftenaar. Er verschenen al vijf boeken van zijn hand, drie romans en twee non-fictie boeken. In 2015 won hij de Trek Sagae-award, een verhalenwedstrijd voor sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen. De Krakenvorst boek 1, 'Keruga' is zijn eerste fantasyboek en volgens Johan "het verhaal waar ik al heel lang mee rond liep. In totaal heeft het ruim vijftien jaar gekost om het boek te schrijven." De Kraken doet natuurlijk al snel denken aan 'Pirates of the Carribbean', maar heeft daar dus niets mee te maken: "Het idee voor De Krakenvorst ontstond al twee jaar eerder. Ik ben zelf gefascineerd door het onderwaterleven en wilde eigenlijk wel graag eens een fantasyverhaal maken waar een reuzeninktvis in voor kwam. Tenslotte; draken spelen regelmatig een rol in dergelijke verhalen, maar hoe vaak lees je over een inktvis?" De Krakenvorst speelt zich af in het fictieve land Kartaalmon. Zoals zo vaak in fantasyverhalen bevat het boek een reis: niet alleen door tijd en ruimte, maar ook door leven en persoonlijkheid.

Eeuwige thema's
Fantasy mag zich de laatste jaren in groeiende populariteit verheugen, en daar is Johan blij mee. "Het is heel bijzonder om een andere wereld te betreden of te scheppen. Een wereld waarin andere wezens leven, waar vaak andere regels gelden. Dingen gebeuren die in het dagelijks leven niet echt voorstelbaar zijn, maar waar tegelijkertijd ook zaken spelen die we weer kunnen herkennen, omdat ze raken aan het leven zelf: liefde, haat, religie, discriminatie. Het zijn eeuwige thema's." Niet dat De Krakenvorst een maatschappijkritisch boek is: "Ik heb vooral een spannend verhaal willen vertellen. Een verhaal waarbij je als lezer steeds weer de bladzijde om wil slaan om te weten hoe het verder gaat."
Tijdens de wintereditie van fantasyfestival CastleFest in Lisse wordt het boek officieel gepresenteerd. Na 17 december is het te verkrijgen via www.bol.com en via de betere boekhandels.
Voor een voorproefje en al het nieuws over De Krakenvorst kun je kijken op Johans eigen site: johankleinhaneveld.blogspot.nl. Het tweede deel, Kartaalmon, verschijnt in december 2017. In de tussentijd werkt Johan aan een bundel sciencefictionverhalen die in mei zal verschijnen.