Volgens Nina Voets (links) en Cas Marks (rechts) van Club Ciccionina is de verloedering van de Kromstraat in aantocht. Restaurant De Kromme kon de hoge huur niet meer betalen en ging failliet. Centraal: Fennie Kostense van Steck.
Volgens Nina Voets (links) en Cas Marks (rechts) van Club Ciccionina is de verloedering van de Kromstraat in aantocht. Restaurant De Kromme kon de hoge huur niet meer betalen en ging failliet. Centraal: Fennie Kostense van Steck.

Ondernemers Kromstraat vrezen voor terugkeer no-go-area

Algemeen

DELFT – Ondernemers in de Kromstraat zijn boos. Jarenlang sloofden ze zich uit om een voormalig no-go-area te veranderen in een leuke uitgaansstraat. Gemeente en Vestia willen vijf panden in de straat in één keer verkopen. Aan wie, is de vraag.

Door: Jesper Neeleman

Een korte voorgeschiedenis: De Kromstraat stond in de jaren '90 niet bepaald bekend om de gezellige sfeer. Veel panden waren in handen van de in augustus overleden vastgoedmagnaat Jos van der Meer. Binnenstadbezoekers liepen, als het donker was, liever een blokje om. De straat was ook de gemeente een doorn in het oog. In 2006 verenigde de gemeente zich met Vestia in de VOM. Die club trok de knip en betaalde flink om Van der Meer uit de kopen. Panden werden vervolgens verhuurd aan ondernemers met goede bedoelingen. Mede dankzij de nieuwe horecagelegenheden die zich er vestigden, bloeide de straat weer op. Iedereen blij. Maar het lachen is de ondernemers momenteel vergaan.
Vestia en de Gemeente Delft willen de panden nu in één keer in één pakket van vijf panden verkopen. Daarmee zijn de huidige huurders in feite kansloos, want voor hen is het schier onmogelijk in één keer zo'n smak geld neer te leggen. Bovendien, zegt stedenbouwkundige Frans Marks, die de belangen behartigt van Club Ciccionina, zou het de gemeente en Vestia uiteindelijk meer opleveren als ze de panden per stuk verkopen. "Maatschappelijke organisaties als de gemeente en Vestia kunnen dit niet maken", vervolgt Marks. "Wat zij namens de VOM doen, is ongehoord. De VOM is toentertijd opgericht om ervoor te zorgen dat panden uit verkeerde handen kwamen door ze door te geven aan exploitanten." Die exploitanten vrezen nu dat de Kromstraat straks weer vijftien jaar terug in de tijd gaat. Dat één rijke vastgoedman alle panden koopt. "Dan is de Kromstraat terug bij af. Dan dreigt er weer de no-go-area te ontstaan die het was. Ja, de gemeente zegt dat ze zullen scannen wie het koopt en dat het keurig via een notaris gaat. Maar ik weet hoe die handel in vastgoed gaat. Wie koopt er nu vijf panden, waaronder een groot restaurant dat failliet is en een coffeeshop? Daar kun je bij een bank geen financiering voor krijgen. Ik krijg hier wel een bepaald gevoel bij. De procedure bevalt ons totaal niet." Voor Ciccionina, die een huurcontract voor bepaalde tijd heeft, kan dit beteken dat ze hun pand in 2018 al moeten verlaten.
De Vereniging Kromstraat probeert hier nu een stokje voor te steken. Afgelopen twee jaar werden heel wat brieven over en weer gestuurd tussen de betrokken partijen. Afgelopen twee weken probeerden de ondernemers er in gesprekken met het College van B en W nog samen uit te komen, maar zonder succes. Woensdag 21 december is de laatste dag dat een bod kan worden gedaan op de panden. De Kromstraatondernemers hebben vrijdag alle gemeenteraadsfracties een brandbrief gestuurd waarin zij hun ongenoegen kenbaar maken. Ze verwachten uit die hoek wel enige steun. "Want wat nu dreigt te gebeuren, kan nu nog eenvoudig worden voorkomen", benadrukt Marks. "Dit is oplosbaar. Het is onbegrijpelijk dat ze niet met de ondernemers om tafel aan om er samen uit te komen. Er gebeuren hier hele vreemde dingen."
Een woordvoerder van de gemeente laten namens de gemeente en Vestia weten dat het oprichten van de VOM succes heeft gehad. "De straat heeft nu weer een positief imago", laat de woordvoerder weten. Het was altijd al de bedoeling om het vastgoed na een aantal jaar weer te verkopen. "De VOM wil natuurlijk wel dat het huidige positieve imago behouden blijft en dat de panden in goede handen terecht komen. Daarom willen we de panden verkopen aan één goede, bonafide partij, die daarop wordt gescreend. Gemeente en Vestia vertrouwen erop dat dit zal leiden tot verkoop aan een partij die zich zal blijven inzetten voor een goed functionerende, aantrekkelijke Kromstraat. De bestaande huurcontracten van de zittende huurders worden gerespecteerd, alleen het eigendom wijzigt."