Onder aanvoering van FNV Schoonmaak kwamen schoonmakers van de TU Delft en sympathisanten donderdagmiddag in actie. Het protest begon voor de ingang van de aula. (foto: Jesper Neeleman)
Onder aanvoering van FNV Schoonmaak kwamen schoonmakers van de TU Delft en sympathisanten donderdagmiddag in actie. Het protest begon voor de ingang van de aula. (foto: Jesper Neeleman)

Schoonmakers in actie tegen hoge werkdruk

Algemeen

DELFT – Schoonmakers van de TU Delft zijn de hoge werkdruk meer dan zat. Donderdag kwamen ze in actie. Met duidelijke teksten, spandoeken en een petitie uitten ze hun ongenoegen.

Door: Jesper Neeleman

Twee jaar geleden waren de schoonmakers ook al boos, toen op de TU Delft. Die bekommerde zich vervolgens om hun lot. De Delftse universiteit kreeg donderdag daarom een 'vind ik leuk-duim' overhandigd. Dit keer is schoonmaakbedrijf GOM de grote boosdoener. Dit schoonmaakbedrijf wordt ingehuurd door de TU Delft. "Een grote speler, met jaarlijks 270 miljoen euro omzet", vertelt Rouchdi el Haddadi van FNV Schoonmaak. GOM krijgt volgens FNV steeds meer geld van de TU Delft. De schoonmakers kampen echter met een steeds hogere werkdruk. Dat vinden ze 'niet normaal'.

En dat roepen ze donderdag dan ook talloze keren: 'Niet normaal'. Net als 'nooit meer onzichtbaar' en 'schoon genoeg'. Ze dragen robotmaskers, omdat ze geen robots zijn. "Wat we hier merken, is dat het aantal studenten op de TU Delft almaar toeneemt. Daardoor krijg je er veel meer werk bij, maar het aantal mensen dat de gebouwen schoonmaakt, is ongeveer gelijk gebleven", zegt Rouchdi el Haddadi.

Dat ervaart ook de 56-jarige Adelia uit Schiedam. Ze werkt al 24 jaar als schoonmaker op de TU Delft. Werk dat voorheen door twee schoonmakers werd gedaan, moet tegenwoordig door één iemand worden gedaan, legt ze uit. "We werken heel erg hard, maar desondanks lukt het niet om alles dat schoon moet ook schoon te krijgen", vertelt ze. Daarbij komt dat studenten volgens haar de afgelopen 24 jaar steeds meer rotzooi zijn gaan maken. Is een collega die negen uur werkt ziek, dan wordt 'ie vervangen door iemand die een halve dag beschikbaar is, vertelt Adelia. "En een collega van me, die heel erg last van haar schouder had, moest van haar werkgever doorwerken." Daar hebben ze schoon genoeg van.

Dus lopen ze met vlaggen en borden en luid leuzen scanderend bijna de hele campus van de TU Delft over. Studenten stoppen en maken foto's en filmpjes. Onder de protesterende menigte ook lieden die niet schoonmaken, maar vandaag 'solidair' zijn. De echte schoonmakers lopen voorop in de stoet. Op de plek waar ooit de faculteit Bouwkunde stond, krijgt een medewerker van de TU Delft de duim-omhoog en lofuitingen. Michel van den Berg, districtsdirecteur van GOM, heeft het minder makkelijk. Hij krijgt een duim omlaag en een petitie. Hij poseert ermee. Noodgedwongen en als een boer met kiespijn. Van den Berg reageert dat afgelopen maanden best mooie dingen zijn gebeurd. "Maar ik begrijp dat een aantal zaken dus niet op orde is en dat jullie je hier zorgen over maken. We gaan daar serieus naar kijken en ik kom er nog op terug hoe we dit kunnen oplossen." Schoonmakers nemen daar geen genoegen mee. Hoe kan het dat GOM meer geld krijgt en hun werkdruk degelijk toeneemt, willen ze weten. "Het is niet simpel daar nu even inhoudelijk op in te gaan. Daarom heb ik gister gevraagd of ik de inhoud van de petitie in mocht zien, maar ik heb helaas niets mogen ontvangen." Na enig aandringen doet Van den Berg dan toch een toezegging: hij zal een keer met de schoonmakers meelopen om te ervaren hoe het voor hen is. Adelia hoopt dat hij er wat van op zal steken. "En ik hoop dat het beter wordt."