Gijs van Kuik hield zich veertig jaar lang bezig met windenergie.
Gijs van Kuik hield zich veertig jaar lang bezig met windenergie.

Windenergie-prof Gijs van Kuik neemt na veertig jaar afscheid

Algemeen

Na veertig jaar actief te zijn geweest op het gebied van windenergie, hield hoogleraar Gijs van Kuik gisteren zijn afscheidsrede aan de TU Delft.

Daarin noemde hij wind op zee als een van de pijlers van duurzame energievoorziening in 2050. Ook stelt hij dat de kosten van windenergie verder omlaag moeten; tegelijkertijd moet de waarde ervan voor de maatschappij omhoog.

"Na een flinke aanloop nadert windenergie nu een omslagpunt: windparken op zee gaan elektriciteit produceren tegen prijzen die bijna concurrerend zijn met die van fossiel opgewekte elektriciteit", stelt Van Kuik bij zijn afscheid. "Het groter worden van de windturbines en windparken, en de opgedane ervaring in eerdere projecten, maken deze daling van de kostprijs mogelijk. Het Energie Akkoord voorziet in een significante bijdrage van wind op zee voor de Nederlandse elektriciteitsvoorziening."

Volgens Van Kuik is dit nog maar een begin: wind-op-zee heeft volgens hem de potentie om een van de pijlers te worden van de duurzame energievoorziening van de Noordzee-landen in 2050. "De Nederlandse industrie, die nu al toonaangevend is voor de bouw van windparken op zee, en de Nederlandse onderzoeksinstellingen bereiden zich hierop voor in een groot samenwerkingsprogramma voor onderzoek en ontwikkeling."

Van Kuik is veertig jaar actief geweest op het gebied van windenergie. Hij constateert dat windenergie een steeds populairder onderwerp is geworden: aan het begin van zijn loopbaan kwamen er vijf tot tien studenten opdagen voor de inleidende colleges over windenergie; nu zijn dat er ruim tweehonderd.