Afbeelding

Omgekeerd ontwikkelen... in een mindmap

vaste rubrieken

De binnenstad is voor veel mensen de 'place to be'. Ver aan de andere kant van de Schie wordt het Schoemakergebied ontwikkeld tot de 'place that shall be'. Mindmapgoeroe Hans Buskes zet het omgekeerd ontwikkelen van dit gebied in een mindmap.

Het gebied rond de Schoemaker Plantage heeft veel potentie, stelt Buskes. "Zeker nu ook de TU-campus volop in ontwikkeling is", geeft hij aan. "Alleen, als je er nu doorheen loopt, oogt het verlaten, desolaat, is een Delfts terra incognita. Is dit wel de plek om je in te tekenen voor een leven vol vriendschappen, wat in blokletters op de reclameborden staat?"

-Ja, hè hè. Het gebied moet nog worden ontwikkeld. De binnenstad is ook niet in één keer het bruisende stadshart geworden dat het nu is...
"Dat klopt. En komt voor een groot deel ook door de studenten die er wonen. Wat dat betreft, is het goed nieuws dat links en rechts van de Schoemakerstraat in totaal een kleine duizend studentenwoningen staan gepland. Alleen: waar begin je mee als je een gebied gaat ontwikkelen? Met mensen een plek bieden; met woningen. Nou ja, behalve in de Schoemaker Plantage. Daar worden ondernemers nu al uitgenodigd om te pionieren. Je kunt er al een hapje eten, er komt vertier, er is bedrijvigheid. Nu nog publiek."

-Moet jij eens opletten als aanstaande vrijdag Winters Delft er de deuren opent. De schaatsbaan, voorheen in de bruisende binnenstad, komt nu naar de Schoemaker Plantage. Volop vertier.
"Ik hoop het. En ook dat de slogan in de verkoopfolders - Eat Meet Move - niet bewaarheid wordt. Lijkt mij verkeerd qua volgorde. Het nodigt uit gebruik te maken van vertier en bedrijvigheid om daarna weer te vertrekken. Move Meet Eat, betere volgorde. Of Live Meet Eat, want het wonen wordt nauwelijks benadrukt, terwijl hier wel de woningen van de toekomst komen."

-Heb je het nu over de monumenten van morgen?
"Nou, duurzaamheid is een kenmerk van een monument. En de te bouwen woningen in de Klinkerbuurten, zoals de nieuwbouwlocaties worden genoemd, zijn super energieneutraal; tig keer duurzamer dan onze huidige monumentale binnenstadswoningen. Dus op dat vlak zeker monumentaal. Maar vooral heel innovatief."

-Ik ga bijna denken dat jij je wel zou willen intekenen.
"Als ik me daar een stralend leven vol vriendschappen zou kunnen voorstellen, misschien wel. Er is slimme gebiedspromotie nodig om de plannen voorstelbaar te maken. En met de TU Delft als buur moet dat een makkie zijn: een virtual reality-tour door het gebied zoals het ooit wordt. Of hotspots in het gebied waar je met augmented reality nu al kunt wandelen door deze 'Place that shall be' en je je daar een leven vol vriendschappen bij kunt voorstellen. Voor zo'n tour of wandeling zou ik intekenen. En is ook goed voor de pionierende ondernemers. Trekt publiek."