Christiaan Baljé, Herman Weyers, Ronald Plasterk en Wim van Leeuwen bekijken de nieuwe multitouch-tafel. (foto: Thijs Tuurenhout)
Christiaan Baljé, Herman Weyers, Ronald Plasterk en Wim van Leeuwen bekijken de nieuwe multitouch-tafel. (foto: Thijs Tuurenhout)

Vermeerjaar gaat nu echt beginnen

Algemeen

DELFT – Het Vermeerjaar staat op het punt te beginnen. Komende week keert 'Het Straatje van Vermeer' terug naar Delft. Vanaf aanstaande vrijdag is het in Museum Prinsenhof te bewonderen. Vele ondernemers haken aan en uiteraard ontbreekt ook het Vermeer Centrum niet. Hier werd afgelopen woensdag door minister Plasterk de nieuwe en blijvende expositie 'Het leven van Johannes Vermeer' geopend. De expositie biedt een blik in het persoonlijke leven van de beroemde Delftse schilder. Een interactieve multitouch-tafel belicht zes onderwerpen die met Johannes Vermeer te maken hebben. De familie van Vermeer, de beroepen van Vermeer en zijn familieleden, de belangrijkste locaties in Delft voor Vermeer, zijn financiën, het St. Lucasgilde en belangrijke stadsgenoten van Vermeer. De tafel laat een plattegrond zien van het 17de eeuwse Delft. Buiten het Vermeer Centrum Delft gaat de presentatie verder. Op de Oude Langendijk, tegen de Maria van Jessekerk, komt een ANWB-bord met informatie over de vijftien kinderen van Vermeer. Later dit jaar breidt de expositie uit. In de Nieuwe Kerk komt een nieuwe presentatie, één onderdeel gaat daarvan gaat over Vermeer. Ook in de Oude Kerk komt een nieuwe presentatie, met daarin aandacht voor het familiegraf waar Vermeer en drie van zijn kinderen zijn begraven.