Rector Magnificus Karel Luyben (tweede van rechts) ontving van tekstschrijver Ron Labordus, initiatiefnemer Frans van der Meijden en fotograaf Eric van Houten (v.l.n.r.) het eerste exemplaar van het boek ‘Van Dagdroom naar D:DREAM’.
Rector Magnificus Karel Luyben (tweede van rechts) ontving van tekstschrijver Ron Labordus, initiatiefnemer Frans van der Meijden en fotograaf Eric van Houten (v.l.n.r.) het eerste exemplaar van het boek ‘Van Dagdroom naar D:DREAM’.

Nieuw boek beschrijft historie van 15 jaar DreamTeams

Algemeen

De DreamTeams van TU Delft zijn dit jaar 15 jaar actief. Reden om een boek uit te geven waarin die rijke geschiedenis is vastgelegd: 'Van Dagdroom naar D:DREAM'. 

De unieke prestaties staan er uitgebreid in vermeld van racewagens en motoren op waterstof en bio-ethanol, de raket die een recordhoogte haalde, de human power 'fiets', de mens-bestuurde onderzeeër tot en met de NUNA 8, de zonnewagen die twee weken geleden de race dwars door Australië won.

Het boek heeft als ondertitel '15 jaar D:DreamTeams 2000 – 2015' – Challenge the future'. Sneller, zuiniger, schoner, hoger en verder is het uitgangspunt van alle teams die sinds een aantal jaren opereren vanuit de DreamHall, gelegen aan de Stevinweg op de campus van de TU Delft. Het boek is zeer rijk geïllustreerd en bevat makkelijk leesbare en zeer toegankelijke teksten. Doordat het boek veel boeiende foto's bevat, is het ook een plezierig kijkboek geworden. Het boek is compleet dankzij een overzichtelijke tijdbalk met de vele, aansprekende prijzen die de teams nationaal en internationaal hebben gewonnen inclusief een namenlijst van teamleden door de jaren heen.

Luchtig
Opdrachtgevers en initiatiefnemers voor 'Van Dagdroom naar D:DREAM' zijn Wim Thijs en Frans van der Meijden, respectievelijk de oude en nieuwe beheerder en coördinator van de DreamHall. Twee redactieleden van het magazine Breen, Eric van Houten en Ron Labordus, zorgden voor de foto's en teksten. Voor de foto's is geput uit historisch en recent materiaal. De teksten zijn vooral tot stand gekomen door tientallen interviews met oude en nieuwe DreamTeams. Door de persoonlijke gesprekken zijn veel anekdotes  boven tafel gekomen, waardoor de toon van het boek luchtig kon blijven.

Wubbo en Wim
Opvallend zijn de korte teksten van mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de oprichting van de teams en de tot standkoming van de DreamHall.  Indrukwekkend is het eerbetoon aan de vorige jaar overleden Wubbo Ockels, die DreamTeams in het algemeen en de NUNA in het bijzonder een warm hart toedroeg.  Wel haast natuurlijk staat er een hoofdstuk in het boek over 'de grote ritselaar' Wim Thijs die de initiator is van de teams en de hal. Onlangs ging hij met pensioen en nam afscheid van de TU.


Te koop
'Van Dagdroom naar D:DREAM' is voor 20 euro verkrijgbaar in de shop van de TU, op het Science Centre en bij Boekhandel Huyser in de Choorstraat. Het boek telt 160 pagina's, heeft een harde kaft en is volledig in kleur.

D:DREAM is een afkorting van Delft:Dream Realisation fo Extremely Advanced Machines. Het boek laat zien dat dagdromen werkelijkheid kunnen worden. Vorige week ontving rector magnificus van TU Delft Karel Luyben het eerste exemplaar van het boek.