Woonberichten: zondag 14 december

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van zondag 14 december.

Checklist voor Verenigingen van Eigenaren
DELFT – Vereniging Eigen Huis en VvE Belang hebben een VvE-checklist opgesteld voor toekomstige appartementseigenaren. Dit is gebeurd in samenwerking met de brancheverenigingen NVM, LMV, VBO en Consen en het Ministerie van VROM. Hiermee heeft een aspirant-koper van een appartement een overzicht waaruit blijkt hoe de VvE er voor staat. De checklist is ontwikkeld, omdat eigenaren van koopappartementen met een slapende Vereniging van Eigenaren onvoldoende verantwoordelijkheid nemen bij het onderhoud van hun woning. De verschillende organisaties zijn tot een checklist gekomen van vijf kernpunten waarmee kan worden achterhaald of een VvE actief is. Een actieve VvE vergadert minimaal één keer per jaar, vraagt een periodieke bijdrage van haar leden, beschikt over een reservefonds en een meerjarenonderhoudsPlan en heeft ten slotte een collectieve opstalverzekering afgesloten. Deze punten komen aan de orde in de checklist. Het komende jaar wordt er al meer aandacht op VvE’s gevestigd, omdat met ingang van 1 januari 2010 de wettelijke verplichting geldt dat alle VvE's ingeschreven moeten zijn bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel schat in dat er landelijk 116.000 VvE's bestaan, waarvan één-derde niet actief is. 


Kansen voor huurwoningen middeninkomens
DELFT – Een aantal partijen uit de woonsector, waaronder de Woonbond, heeft een brandbrief naar het Kabinet gezonden over de gevolgen van de kredietcrisis voor de woningmarkt. Er wordt aandacht gevraagd voor de inzakkende woningproductie en de gevolgen daarvan voor de sector. Naar verwachting zal de bouw van huur- en koopwoningen de komende jaren halveren, tot zo’n 40.000 woningen per jaar. In de brief wordt het Kabinet onder de aandacht gebracht dat de huidige situatie niettemin kansen biedt, namelijk om huurwoningen te bouwen voor bewoners met een bescheiden middeninkomen. En om extra te investeren in energiebesparing. Het Kabinet zou volgens de Woonbond bijvoorbeeld maatregelen kunnen nemen die het corporaties makkelijker maakt om nieuwbouw te plegen en koopprojecten over te nemen. Dat kan door voor hen de borging door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te verbeteren en bij de vennootschapsbelasting rekening te houden met de onrendabele top van investeringen. 


Nationale Hypotheek Garantie wordt tijdelijk verhoogd
DELFT – De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt tijdelijk verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. De Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd. Bouwend Nederland is blij dat de Kamer de urgentie van maatregelen voor de bouwsector langs deze weg onderschrijft en het vertrouwen in de woningmarkt helpt te herstellen. De verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie moet vooral banken meer zekerheid bieden. Als huizenbezitters de hypotheek niet meer kunnen aflossen, kunnen banken tot 350.000 euro terug krijgen uit het Waarborgfonds. Bouwend Nederland riep al eerder op om de NHG tijdelijk te verhogen. Het is een maatregel die de overheid ‘weinig tot niets’ kost en direct te nemen is. Naast de verhoging van de NHG heeft Bouwend Nederland voorgesteld de financiering van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor corporaties te verhogen en het instellen van een fonds voor goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen. 


Samenwerking ERA en Bieden en Wonen
DELFT – De combinatie van een full-service-makelaar en het innovatief gebruik van internet moet de vastgelopen woningmarkt weer vlot trekken. Dat is het uitgangspunt van de per heden aangekondigde samenwerking tussen de landelijke ERA-makelaarsgroep en Bieden en Wonen. Woningen worden via internet per opbod verkocht. Startpunt is de lage vanafprijs. Bieden en Wonen is een initiatief van Marc Schröder en Michiel Muller, bekend van andere baanbrekende ondernemingen als Tango en Route Mobiel. ERA is één van de grootste makelaarsgroepen in Nederland. ERA-makelaars zijn sinds 1994 koplopers als innovatief kwaliteitsnetwerk. Het toegankelijk maken van woningaanbod op internet, de landelijke Open Huizen Route, de garantie op de woning en de vrijblijvende waardebepaling vormen slechts een greep uit de zaken die door ERA-makelaars werden geïntroduceerd. Een nieuwe verkooptechniek als deze past volgens een woordvoerder van ERA goed in dit rijtje. Meer informatie vindt u op www.era.nl/biedenenwonen. 


Bedrijfsvergelijking corporaties
DELFT – Sinds deze maand is de bedrijfsvergelijking ‘Corporatie in Perspectief’ beschikbaar voor huurders, bewoners en andere in de corporatiesector actieve partijen via www.cfv.nl. In deze bedrijfsvergelijking is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kerngetallen van een corporatie zich verhouden tot die van collega-corporaties. ‘Corporatie in Perspectief’ is samengesteld op basis van de gegevens die alle corporaties bij het Centraal Fonds hebben aangeleverd in het kader van het toezicht. Mede op basis van deze gegevens baseert de minister voor Wonen, Wijken en Integratie zijn oordeel over de prestaties van corporaties, dat ook openbaar is.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12