Zijkant... 22 augustus

Algemeen

Je kunt niet alles hebben. Daar woon ik ook te klein voor. Maar met sommige mensen zou ik toch echt niet willen ruilen. Zelfs geen voetbalplaatjes. Want die heb ik nog nooit gespaard. En er zijn ook mensen met wie ik absoluut geen medelijden heb. Zo was ik laatst op een begraafplaats. Over het waarom doe ik verder geen mededelingen, dat is privé. En Weekend. En Story. En Party. Dus dan weet u het wel.

Hoef ik het ook niet te vertellen. Maar goed, er komt een man naar me toe. Keurig in het pak. Wat ik van plan was als het zo ver is. Ik, naïef als ik ben, nog zeggen dat ik me lekker laat begraven, zegt hij: Wijffie, doe dat nou niet. Laat je niet kisten, alles is in kannen en kruiken als je naar mij luistert. Bleek hij van een concurrerend crematorium te zijn. Nee, ik laat me niet cremeren. Van z'n levensdagen niet. Maar begraven vind ik, eerlijk gezegd, ook niks. Dat komt ook doordat ik 's iemand heb ontmoet, die was zó'n grote egoïst, hoorde ik later, die groef een kuil voor een ander en viel er dan zelf in. Die man hield heel erg van zichzelf. De liefde is wederzijds, zei hij ook altijd. Bah. 

Waar ik wel steeds van geniet, het is zonde dat ik het zeg, is van dat geklaag van mensen die in de binnenstad wonen en die zeggen horendol te worden van al die evenementen en van de geluidsoverlast die die veroorzaken. De Beestenmarkt zou eigenlijk Feestenmarkt moeten heten, gèk worden die omwonenden ervan. Maar, denk ik dan, dat wéét je toch als je zo nodig in het centrum moet wonen? De binnenstad is toch geen stiltecentrum? Maar dat blijkt steeds weer: er zijn mensen die best wel van muziek houden, maar niet van het geluid wat er bijhoort. Nou, die mensen konden hun lol weer op, afgelopen weekend, met dat Jazz Festival. Ze zeggen dat zo'n 40.000 mensen daar de grootste lol aan hebben beleefd, maar een heleboel anderen schijnen slapeloze nachten gehad te hebben van die pokkenherrie. Ik moest weer denken aan wat ik een buurvrouwtje 's heb horen zeggen: Muziek vult je leven, vraag maar aan de buren. Maar ja, voor sommige mensen is alle muziek gewoon geluidsoverlast. Ik ben 's bij iemand op visite geweest, in de binnenstad, die kon ook niet tegen al dat lawaai. Die zat de hele avond: Stil 's, ik hoor lawaai. En daar maakte ze dan weer een hoop drukte over. Ik moet zeggen: ik hou best wel van stilte, op z'n tijd. Maar het probleem vind ik dat je stilte nooit hoort aankomen. 

Weet u waar ik ook zo van kan genieten? Van die Politieberichten. Dan zie je pas hoeveel dorpsidioten zo'n stadje als Delft heeft. Al komen ze ook van buiten Delft. Dat zijn de ramptoeristen. Zo is er onlangs een man bij het ziekenhuis aangehouden. Die had de chirurg, die een been bij hem had afgezet, uitgemaakt voor 'vuile afzetter'. Maar, zo bleek, hij had geen poot om op te staan…

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12