Woonberichten zondag 24 februari

Algemeen

De woonberichten van zondag 24 februari

100.000ste energielabel uitgereikt
DELFT – Kortgeleden is het 100.000ste energielabel uitgereikt. Van dit aantal zijn er ongeveer 20.000 uitgegeven voor koophuizen. De overige labels zijn met name aangevraagd door woningcorporaties voor huurwoningen. Door het label krijgen de nieuwe eigenaren of huurders betere informatie over de energiezuinigheid van hun nieuwe huis en worden zij gestimuleerd tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Sinds 1 januari 2008 is het energielabel verplicht bij verkoop en nieuwe verhuur van woningen en andere gebouwen. Bij de tot nu toe uitgereikte labels zitten relatief weinig A- en B-labels (het meest zuinig). Dit komt doordat de eigenaar bij verkoop of verhuur van een woning jonger dan tien jaar kan volstaan met de berekening van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) in plaats van een energielabel. De berekening mag maximaal tien jaar oud zijn. Woningcorporaties die hun hele bezit in de loop van 2008 van een label voorzien, krijgen uitstel van de labelplicht tot 1 januari 2009.

Negatieve trend prestaties bouwsector
DELFT – De prestaties van de gehele bouwsector vertonen de afgelopen jaren een negatieve trend. Het gemiddeld aantal gebreken per woning steeg in 2007 naar 24,5 tegen 20 gebreken in 2004. Het snel herstellen van oplevergebreken in nieuwbouwwoningen loopt eveneens terug. De bouwsector presteerde in 2007 slechter: bijna 15 resterende opleverpunten die niet binnen 5 werkdagen hersteld zijn, tegen 11 resterende gebreken in 2004. Als het gaat om de dienstverlening door de bouwer zoals de koper die ervaart, presteerde de bouwsector in 2007 onvoldoende, met een gemiddeld rapportcijfer van 5,6 op vier onderdelen. Bedrijven met het Keurmerk Klantgericht Bouwen presteren op alle onderdelen beduidend beter. Het keurmerk wordt verstrekt door de in 2003 opgerichte Stichting Klantgericht Bouwen, een gezamenlijk initiatief van Vereniging Eigen Huis en Bouwend Nederland. In 2007 namen bijna 120 bedrijven deel aan dit initiatief.

Visie Randstad 2040
DELFT – Burgers in de Randstad en experts maken zich zorgen over de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de steden en het groen in hun directe omgeving. Ook de bereikbaarheid en het openbaar vervoer in de Randstad zijn belangrijke zorgpunten. Dit zijn belangrijke conclusies van de Week van de Dialoog van minister Cramer van Ruimte en Milieu. De centrale onderwerpen waren de kwaliteit van het wonen en werken en het behoud van groene en open ruimten in de Randstad en de klimaatbestendigheid en bereikbaarheid van de Randstad. In verband met de grote belangstelling voor de discussie kon niet iedereen deelnemen. In maart kunnen alle burgers deelnemen aan een online-toets. Daarmee worden onder andere de uitkomsten van de Week van de Dialoog bij een groot aantal burgers getoetst. Vervolgens wordt gewerkt aan een aantal geïntegreerde toekomstbeelden van de Randstad, waarbij de input van de burgers en experts wordt gebruikt. Hiermee wordt richting gegeven aan de visie en aan de bijbehorende investeringen voor de lange termijn. De visie Randstad 2040 wordt naar verwachting rond de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

Hypotheekrente verder omlaag
DELFT – Vrijwel alle hypotheekverstrekkers rekenen woningkopers momenteel een lagere rente voor dan een half jaar geleden. Mensen die op het punt staan een huis te kopen hebben dus geluk. Vanwege de economische crisis in de Verenigde Staten wordt bovendien een verdere renteverlaging verwacht. De rente kan omlaag, doordat de Amerikaanse economie wankelt. Dit heeft negatieve gevolgen voor de wereldeconomie. Als het slechter gaat met de wereldeconomie vluchten beleggers massaal in veilige overheidsobligaties. Door de grote vraag naar die obligaties zakt de rente op dat product. En deze kapitaalmarktrente vormt weer de basis voor de hypotheekrentetarieven. De verwachting is dat huizenkopers de komende weken een nóg lagere rente voorgeschoteld krijgen. De lagere rente kan ook aantrekkelijk zijn voor consumenten die hun huidige hypotheek willen oversluiten. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de boete die dan verschuldigd is.

Verhoging van verhuisvergoeding
DELFT – De verhuisvergoeding wordt per 1 maart 2008 verhoogd naar minimaal 5135,88 euro. Deze vergoeding krijgt een huurder van de woningcorporatie als hij moet verhuizen wegens renovatie van zijn woning. De vergoeding geldt voor zelfstandige woningen en dus niet voor kamers. Het gaat om een aanpassing met 1,6 procent, waarmee de consumentenprijzen zijn verhoogd in 2007. De aangepaste verhuiskostenvergoeding is van toepassing op huurders die op 1 maart of later verhuizen.

Beetjehulp.nl staat los van NVM
DELFT – Bij de lancering van de nieuwe website Beetjehulp.nl is ten onrechte de indruk gewekt dat dit een campagne is van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De campagne is een initiatief van de Rotero Groep. Beetjehulp.nl BV maakt hier deel van uit. Het gaat om een actie van een groep waar een aantal NVM-leden aan is verbonden. Dit is dus een zelfstandige actie van slechts enkele NVM-leden. In de campagne wordt gepromoot dat huizenbezitters zelfstandig hun huis verkopen, met hulp van een NVM-makelaar bij aspecten in het proces waar dat nodig is. Voor meer informatie kunt u terecht bij Beetjehulp.nl.

Meer zzp’ers in de bouw
DELFT – In de Nederlandse bouwsector zijn momenteel 69.050 zzp’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) actief. In twee jaar tijd is dit aantal gestegen met maar liefst 31 procent. Dit blijkt uit een telling bij de Kamer van Koophandel, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. Het aantal zzp’ers zal de komende jaren in de bouw alleen maar verder toenemen en ook de rol van de zzp’er is aan het veranderen. Vroeger fungeerde de zzp’er alleen als onderaannemer. Tegenwoordig is de zelfstandige steeds meer verantwoordelijk voor de keuze van het materiaal, het merk en de aankoopplaats.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12