Wethouder De Prez en zijn gezin ervaren dat wonen in de Harnaschpolder de moeite waard is

Algemeen

De Prez geniet van een zelfgezette kop koffie in zijn onderkomen voor twee dagen. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – Wonen in de Harnaschpolder moet ‘hot’ worden. Daarom stemt de gemeenteraad komende maand over een collegevoorstel om 1,4 miljoen euro te investeren in startersleningen. Wethouder De Prez nam de proef op de som en ervoer met zijn gezin hoe het is om in de Harnaschpolder te wonen.

Het overnachten in het modelappartement aan de Zuidmade 2 beviel de wethouder en zijn gezin erg goed. “We hebben hier heerlijk geslapen, het is een fijn appartement in een rustige omgeving.” Op de vraag of hij nog last heeft gehad van asociale buren grapt hij dat zijn ramen wel besmeurd zijn, maar dat hij dat wel gewend is van thuis, waar hem dat ook dagelijks gebeurt. Op de ramen zijn hiervan uiteraard geen sporen te vinden. 

De Prez werd door projectontwikkelaar Visade Advies in Projectontwikkeling uitgenodigd om twee dagen proef te wonen. Hij gebruikte de dagen om eens bij zijn tijdelijke buren op bezoek te gaan, te slapen en de pers te woord te staan. “Uit de gesprekken met de mensen die hier al een appartement hebben en onze eigen ervaringen blijkt wel dat het hier fijn wonen is. Je zit hier in Delft, bent zo in de binnenstad, maar de rustige dorpskern van Den Hoorn is nog dichterbij. Daarnaast zit je vanaf hier zo op de A4. Het is goed toeven hier.” 

De Gemeente Delft hoopt dat ook starters dat gaan beseffen. Om hen een extra zetje in de richting te geven, heeft het college een voorstel gedaan om 1,4 miljoen euro te investeren in startersleningen. “Mensen die hier een woning willen komen, maar last hebben om de financiering rond te krijgen, kunnen een achtergestelde lening van maximaal veertigduizend euro afsluiten. We komen met dit voorstel, omdat er geen sprake is van een vraagprobleem, maar van een financieringsprobleem. We geven de starters net dat extra zetje in de rug om de woningmarkt in Delft weer een beetje op gang te krijgen. Niet alleen de nieuwe bewoners van Harnaschpolder maken aanspraak op een dergelijke lening, ook de mensen die hun huizen kopen profiteren ervan.” Heel grote risico’s leveren de leningen volgens de wethouder niet op. “Want ze worden gewoon gedekt door de Nationale Hypotheekgarantie en een landelijk fonds. Tijdens de eerste drie jaar brengt de lening geen kosten met zich mee, daarna begint men met aflossen. De ervaring leert dat deze leningen al snel overgesloten worden.” 

Het feit dat de Gemeente niet alleen op de stoel van de kredietverstrekker, maar ook op die van de makelaar gaat zitten, is volgens De Prez logisch. “De grond waarop het hele project gebouwd is, is namelijk eigendom van de Gemeente. Voor de aankoop ervan, hebben we leningen af moeten sluiten, waar we rente over betalen. Op het moment dat er huizen opgeleverd worden, krijgen we geld van de projectontwikkelaars en dat kunnen we aanwenden om de lening af te lossen.” 

Verder wil de Gemeente Delft graag de woningmarkt weer in gang krijgen. “Uit onderzoek is gebleken dat de verkoop van zo’n appartement leidt tot zeven verhuisbewegingen. Zeker in Delft, want het is een populaire stad om in te wonen. Voor de lokale economie is het belangrijk dat we ex-studenten die in de gelegenheid zijn om een eigen woning te kopen bij de stad te blijven betrekken. Als ze hier blijven wonen, is dat goed voor de lokale economie en de demografische opbouw van de stad en haar randgemeenten: op die manier blijft Delft bruisen. Ook is het fijn dat de kennis van deze professionals voor de stad behouden blijft.” 

Voorlopig zijn alle eengezinswoningen in de Harnaschpolder al bewoond en staan er nog maar vijftien van de negenentwintig appartementen te koop. Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om, net als de wethouder, een aantal dagen ‘proef te wonen’. Binnenkort wordt begonnen aan de bouw van nog zeshonderd woningen, waarbij bij het project Delft á la carte ook nog de mogelijkheid is om een kavel aan te schaffen en zelf een huis te laten bouwen.“Wat dat aangaat hebben we geleerd van de bouw van Tanthof. Daar lijken de wijken wel heel erg op elkaar. Ik heb er zelf gewoond en als we visite kregen die voor de eerste keer op bezoek kwam was de eerste vraag altijd: ‘Heb je het kunnen vinden?’ Dit wordt een mooi, gevarieerd en inzichtelijk ingedeeld project, waarbij je alle faciliteiten van de stad binnen handbereik hebt, maar waarbij de rust van het dorpsleven nog overheerst. Ik heb het er met mijn vrouw over gehad en we kwamen samen tot de conclusie dat als de kinderen eenmaal de deur uit zijn, we hier prima zouden aarden.” (AdW) 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12