Ook Dirk Wijtman van Het Konings Huys omarmt Petje de Beker (Foto: Koos Bommelé)
Ook Dirk Wijtman van Het Konings Huys omarmt Petje de Beker (Foto: Koos Bommelé)

Maak kennis met ‘Petje de Beker’ voor een schonere Koningsdag!

Algemeen

DELFT - Delft zet zich dit jaar in voor een schonere Koningsdag door het gebruik van wegwerpplastic te verminderen met het initiatief ‘Petje de Beker’. Deze innovatieve aanpak heeft tot doel de stad te verlossen van de plastic bekers die voorheen als restafval eindigden. Dus drink jij tijdens Koningsdag een drankje? Breng je beker dan terug naar de bar! 

“Petje is de schone Pet drinkbeker, speciaal gemaakt voor gesloten en open stadsevenementen en festivals,” legt Guy Verbeek uit namens Petje de Beker. “Het concept is simpel: bezoekers betalen bij hun eerste bestelling een recycletoeslag van 50 cent of een halve munt per beker, blikje of flesje. Bij een volgende bestelling leveren ze de gebruikte beker in en betalen alleen voor het nieuwe drankje. Als een beker, blikje of flesje verloren gaat, kan men tegen betaling van 50 cent of een halve munt een nieuwe krijgen. Het belangrijkste is echter dat de bekers niet op de grond worden gegooid, maar worden ingeleverd bij de bar.” 

Stadsbreed gedragen
Het initiatief wordt breed omarmd door lokale ondernemers, die allen Petje de Beker bij hun bars aanbieden. Van het Brouwplein tot aan de Markt en het Vesteplein, bezoekers kunnen overal in de binnenstad bekers kopen en terugbrengen. Dat hoeft niet op dezelfde plek te zijn, dus loop gerust met Petje de Beker door de stad!

Recyclen
De recycletoeslag dient niet als statiegeldsysteem, maar als stimulans om bekers terug te brengen naar de bar. Verbeek benadrukt: “De reden dat die recycletoeslag is ingevoerd is zodat mensen hun bekers niet laten rondslingeren. De ingezamelde bekers worden gerecycled om nieuwe bekers te produceren, waardoor een circulaire benadering wordt gecreëerd die bijdraagt aan een duurzamere omgeving.” Zelfs gekreukte of gescheurde bekers kunnen worden ingewisseld, zolang ze maar schoon zijn. Verbeek legt uit dat zodra een beker op de grond terecht is gekomen, het als restafval wordt beschouwd en niet meer kan worden gerecycled. “Voorkom dit dus, en breng je beker naar de bar!”

Doel
Deze aanpak is een stap voorwaarts vanuit voorgaande jaren, waarin de stad bezaaid lag met plastic bekers die uiteindelijk als restafval werden verbrand. Dit jaar streeft Delft ernaar minstens 75 procent van de bekers te recyclen dankzij het ‘Petje de Beker’-systeem. Een flink aantal, op naar verwachting zo’n 250.000 bekers. Om dit doel te bereiken, wordt op Koningsdag ook een speciaal ‘Petje de Beker’-team ingezet. “Zij staan die dag bij een recyclehub om alvast een deel van de bekers te verwerken, maar lopen ook rond om ondernemers te ondersteunen met het systeem en achtergelaten schone bekers te verzamelen.”

Verantwoordelijkheid nemen
“De gemeente Delft verdient lof voor het nemen van dit initiatief en het streven naar een duurzamere Koningsdag”, aldus Verbeek. “Door samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere en schonere omgeving.”

Voor meer informatie over Petje de Beker kun je terecht op
www.petjedebeker.nl.