Wethouder Martina Huijsmans doopte de eerste Delftse Waterbus op 1 juni 2023. Minder dan een jaar later vaart de boot helaas niet meer. (Foto: Koos Bommelé)
Wethouder Martina Huijsmans doopte de eerste Delftse Waterbus op 1 juni 2023. Minder dan een jaar later vaart de boot helaas niet meer. (Foto: Koos Bommelé)

Waterbus Delft stopt ermee na tegenslagen

Algemeen

DELFT - Na een veelbelovende start minder dan een jaar geleden, kondigen oprichters Tomas te Velde en Kees Schonebaum met zwaar gemoed het einde aan van Waterbus Delft. De onderneming, opgericht met de visie op schoon en duurzaam vervoer over het water in Delft, heeft haar bedrijfsvoering moeten staken vanwege verschillende tegenslagen die de continuïteit in gevaar brachten.

De elektrische Waterbus is een duurzame Delftse innovatie die een praktische verbinding tussen verschillende delen van de stad mogelijk maakte. Doordeweeks werd met deze boot openbaar vervoer aangeboden. Passagiers konden via de steiger bij het Centraal Station opstappen en het hele jaar door comfortabel langs diverse haltes aan de Schie varen.

Uitdagingen
“We hebben een kans gezien om iets nieuws en innovatiefs te doen, en dat hebben we met volle overtuiging aangepakt. Helaas waren sommige uitdagingen groter dan verwacht,” aldus Te Velde. De oprichters wijzen specifiek op enkele problemen die het voortbestaan van hun onderneming bemoeilijkten. Een belangrijk obstakel was de vertraagde levering van de tweede boot. Hierdoor kon Waterbus Delft niet voldoen aan de eisen voor stabiel openbaar vervoer, waarbij elke 20 minuten een afvaart gewenst was. Er kon slechts elke 40 minuten een afvaart worden aangeboden.Het financiële verlies kon niet worden gecompenseerd door het succes van evenementenvaarten, zoals tochten naar Delfshaven en verschillende feesten en partijen aan boord.

Tegenvaller
In overleg met de bank en de scheepsbouwer is besloten dat de boten terugkeren naar de bouwer, waar ze verkocht zullen worden. Te Velde en Schonebaum hopen dat een andere ondernemer in Delft opstaat om het concept voort te zetten en de boten te behouden. “We geloven nog steeds sterk in het concept van duurzaam vervoer over water en hebben waardevolle lessen geleerd. Er is ontzettend veel goed gegaan en daar zijn we trots op. Ondernemen betekent risico’s nemen, en soms werkt iets goed uit en soms valt het tegen. We zijn dankbaar voor de ervaring en de steun die we hebben ontvangen”, aldus de afsluitende woorden van de ondernemers.