Afbeelding
Foto:

Delft, verder weg dan je denkt

Algemeen

DELFT - Bij het horen van de geografische naam Delft denken we meteen aan een fraaie historische stad tussen Den Haag en Rotterdam. Terecht, maar daar houdt het niet mee op want Delft komen we tot ver over onze grenzen tegen.

Door Jeroen Stolk

Zo hebben de Verenigde Staten een plaatsje Delft in Minnesota en bij Kaapstad (Zuid-Afrika) ligt eveneens een plaatsje Delft. Niet ver daar vandaan liggen bovendien de plaatsjes Delft-South, Voorburg, The Hague en Eindhoven. 

VOC
Ook voor de kust van Sri Lanka, destijds Ceylon geheten, vond men Delft. Het eilandje ligt tussen Sri Lanka en India in. De Nederlandse geschiedenis van het eilandje Delft begon met de expeditie in 1602 onder leiding van Joris van Spilbergen, die door de Zeeuwse Verenigde Compagnie uitgezonden was. Van Spilbergen onderhield al snel goede contacten met het koninkrijk Kandy dat op Ceylon gelegen was. Hiermee was de belangstelling van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) gewekt. De relatie tussen de koning en de Hollanders was echter niet op wederzijdse eerlijkheid gebaseerd, hetgeen tot de nodige problemen tussen beide partijen heeft geleid. Maar de koning wilde hulp van de Hollanders tegen de Portugezen terwijl de Hollanders het monopolie op de handel in kaneel in handen wilden krijgen. Dus was men tot elkaar veroordeeld.

Hollandse oorsprong
In 1658 vielen de laatste Portugese forten waarna de Hollanders heer en meester werden op het eiland. Enkele eilanden voor de kust kregen namen als Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Middelburg en natuurlijk Delft. Ceylon telde tal van Hollandse forten, waaronder ook één op het eiland Delft. Van dit fort, dat tot een ruïne verworden is, zijn nog slechts de resten over. Tegenwoordig draagt het eiland de naam Neduntheevu, maar de oude naam Delft wordt ook nog steeds gebruikt. Overigens zijn, door ons VOC- en WIC-verleden, wereldwijd tal van plaatsjes, eilandjes, bergen enz. vernoemd naar Nederlandse plaatsen. Zo zijn er alleen al in de Verenigde staten meerdere plaatsjes die Holland heten. Ook Canada kent een Holland. Vancouver en Mauritius hebben eveneens een Hollandse oorsprong, net als zeer veel gebieden en plaatsen in Australië.

Op deze manier bent u weer wat meer te weten gekomen over de geschiedenis van en rondom de stad Delft. En vergeet niet: Delft is verder weg dan je denkt!