AMS Institute en TU Delft hebben onderzoek gedaan naar de staat van Amsterdamse kademuren.
AMS Institute en TU Delft hebben onderzoek gedaan naar de staat van Amsterdamse kademuren.

AMS Institute en TU Delft doen onderzoek naar Amsterdamse kademuren

Algemeen

DELFT - De kades van Amsterdam zijn soms al 300 jaar geleden gebouwd, vaak op houten palen. Alle kademuren moeten goed onderhouden worden om veilig te blijven. Welke kades zijn nog in goede staat? Onderzoek van AMS Institute en de TU Delft leverde een nieuw model op dat de constructie, belasting en het falen van kademuren inzichtelijk maakt.

De 205 km gefundeerde kademuren die Amsterdam telt steunen meters diep onder het wateroppervlak op een historische houten constructie. Volgens TU Delft/AMS Institute onderzoeker Mart-Jan Hemel een soort houten tafel: “Binnen enkele minuten kan zomaar twintig meter kade in de gracht verdwijnen”, aldus Hemel. 

Rekenkundig model
Om een goed begrip te krijgen van het faalmechanisme van historische kademuren voerde Hemel met een groot team van partners een uniek programma uit op een bestaande kademuur, gefundeerd op houten palen. Met behulp van sensoren en het toepassen van verschillende belastingen van de kademuren bracht de Delftse onderzoeker in kaart hoe het falen van paalfunderingen zich voltrekt. Vervolgens ontwikkelde hij een rekenkundig model om nauwkeurig te kunnen voorspellen welke kades risico lopen op falen. Het rekenmodel geeft 40% nauwkeuriger aan welke kades risico lopen te gaan falen dan voorgaande modellen. “Bestaande modellen om de weerstand van kademuren tegen dit soort faalmechanismen te berekenen, geven maar beperkte informatie over de sterkte en veiligheid weer. Met dit model kunnen we de sterkte van de kades preciezer vaststellen.”

Fenomenaal resultaat
De nieuwe inzichten bieden de gemeente Amsterdam cruciale kennis om meer controle te krijgen over de veiligheid van kademuren en beslissingen te ondersteunen die betrekking hebben op veilig gebruik, resterende levensduur en noodzaak tot vervanging. “Met dit onderzoek in deze unieke samenwerking bij AMS Institute, stelt de Delftse onderzoeker Mart-Jan Hemel hele nieuwe normen waar de praktijk direct profijt van heeft. Noem het letterlijk direct toegepaste wetenschap of anders maar het is een fenomenaal resultaat”, aldus Sacha Stolp, Gemeentelijk Ingenieursbureau Amsterdam.

Relevant
Het onderzoek is niet alleen voor Amsterdam relevant. Nederland kent 1700 km historische kademuur. Voor steden als Delft en Leiden, maar ook buiten Nederland in Venetië en Boston (USA) zijn op hout gebouwde kades en hun duurzaamheid en behoud een belangrijk punt van aandacht.

Kijk voor meer informatie op www.tudelft.nl