Uit de tweejaarlijkse leefbaarheidsmonitor blijkt dat inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hun woonomgeving gemiddeld met een 8 beoordelen.
Uit de tweejaarlijkse leefbaarheidsmonitor blijkt dat inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hun woonomgeving gemiddeld met een 8 beoordelen.

Positief resultaat leefbaarheidsonderzoek 2023

Algemeen

PIJNACKER NOOTDORP - Uit de tweejaarlijkse leefbaarheidsmonitor blijkt dat inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hun woonomgeving gemiddeld met een 8 beoordelen. Met de leefbaarheid zit het dus behoorlijk goed in Pijnacker-Nootdorp.

Dit voorjaar kregen ruim 6500 inwoners uit 24 wijken een vragenlijst over de leefbaarheid in hun wijk. Er zijn in totaal zo’n 2400 vragenlijsten ingevuld, een mooie respons van 37%. Over het algemeen zijn inwoners tevreden met hun woonomgeving. Hierbij is gekeken naar de kwaliteit van woningen, woonomgeving, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en algemene voorzieningen. De beoordeling is vergelijkbaar met twee jaar geleden, net als de scores van de sociale woonomgeving. Inwoners beoordelen de betrokkenheid van buurtbewoners gemiddeld met een 6,7. De omgang met verschillende inkomensgroepen en culturele groepen krijgt een 7 en een 7,2. 

Inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp voelen zich gelukkig nog steeds veilig. Het veiligheidsgevoel krijgt gemiddeld een 7,8. De meeste overlast ervaren de inwoners van verkeer en vervuiling. Het verkeer wordt hierbij beoordeeld met een 6,3 en de vervuiling met een 6,7. De overlast door vervuiling is wel minder groot dan twee jaar geleden. Qua wijken wordt de leefbaarheid het meest gewaardeerd in Achter het Raadhuis met een 8,4. In de wijken ‘s-Gravenhout, Ackerswoude en Oude Leede/Zuidpolder geven inwoners de leefbaarheid een 8,3. De wijken Nootdorp Centrum/West, De Venen Centrum en Keijzershof Erven hebben de laagste waarderingscijfers. Toch geven bewoners deze wijken een totaalcijfer van een 7,5 en 7,6 voor de leefbaarheid. 

De resultaten van de leefbaarheidsmonitor worden gebruikt in het gemeentelijk beleid en bij werkzaamheden van de gemeente. Meer informatie is te vinden op www.pijnacker-nootdorp.nl