Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Kerk Oude Delft 102 verkocht

advertenties

DELFT - De Remonstrantse kerk aan de Oude Delft 102, als voormalige schuilkerk gelegen achter de DELFT – Oude Delft 100, is op 29 augustus 2019 door de kerk verkocht aan een particulier uit Oegstgeest, Arjen Pels Rijcken.

In de aanloop naar deze transactie is Pels Rijcken regelmatig gevraagd wat hij met de kerk gaat doen. Zijn idee is om de komende maanden de markt te consulteren. Iedereen met een goed idee of een interessante bestemming wordt uitgenodigd zich tot hem te wenden (arjen@pelsrijcken.com), ook als die persoon of organisatie de kerk zelf zou willen gebruiken. Er is al een aantal ideee¨n voorbijgekomen: sportschool, woonhuis, kantoor voor creatieve sector, museum of partycentrum. Pels Rijcken staat open voor alle suggesties die haalbaar zijn. Vooralsnog zal hij het in de huidige staat gebruiken voor Stichting MuseumDepotShop, een webwinkel waar musea hun ontzamelde objecten kunnen verkopen. Hiermee bereiken de deelnemende musea dat deze objecten herbestemd worden; MuseumDepotShop geeft deze objecten een tweede leven bij u thuis. De twee woningen aan de Oude Delft 100 en 104, zijn door de kerk verkocht aan een stichting die studentenhuisvesting verzorgt. Oude Delft 104 huisvestte eerst de koster van de kerk.

Vlak voor de oplevering hebben medewerkers van de kerk het pand "bezemschoon" gemaakt. Bij die werkzaamheden zijn zij tot de ontdekking gekomen dat er onder de kerk twee gewelfde kelders zijn van elk ca. 60 m2, volgestort met bouwpuin uit de 17de eeuw. De stadsarcheologen zijn er reeds ingedoken. In 1852 predikte in deze kerk een bekende Nederlandse dichter en theoloog, Petrus Augustus de Ge´nestet. Een van zijn korte en bekende gedichten is Bladvulling: Een bladvulling wilt gij gaan schrijven. Hier voor dit slecht gevulde blad? Och - 'k zou maar wit laten blijven! Daar wordt genoeg papier beklad