Opa Peter is stevig in de aarde aan het wroeten, Gideon kijkt aandachtig toe
Opa Peter is stevig in de aarde aan het wroeten, Gideon kijkt aandachtig toe (Foto: )

Kom familietuinieren bij De Sleutelbloem!

  advertenties

DELFT - Stichting Kindertuinen Delft is dit jaar begonnen met een proef. Op kindertuin 'De Sleutelbloem' aan het Linnaeuspad 3A kan ook door hele families worden getuinierd.

Door Ruud Stift

Herman de Haan, voorzitter Stichting Kindertuinen Delft:
"Op De Sleutelbloem hebben we dit jaar in maart negen familietuintjes ingericht. Het loopt boven verwachting. Het was als proef gestart, maar er bleek genoeg interesse. In januari en februari van het volgende jaar doen we promotie en dan kan men zich weer inschrijven voor het nieuwe seizoen. Men kan dan van april tot oktober heerlijk tuinieren op een eigen stuk grond van 20 m2."

Bezigheid
Eén van de tuiniers die een familietuin beheert, is Gert van Emmerik. Samen met zijn vader Peter (61) en zijn kinderen Olivia (bijna 5) en Gideon (6) neemt hij schoffel, spade en ander tuingereedschap ter hand om van hun stuk grond een 'paradijs op aard' te maken. De enthousiaste tuinman over zijn ervaringen met het familietuinieren:
"Mijn vader ging met pre-pensioen en hij was op zoek naar een leuke bezigheid om iets omhanden te hebben. Hij was vroeger tuinder, dus hij opperde het idee van een tuintje beheren met de kinderen en kleinkinderen. Ik hou zelf ook heel erg van tuinieren en de kinderen waren ook heel enthousiast, dus we zijn het avontuur aangegaan."

Volle koelkast
De familie zit qua tuinieren nog midden in het seizoen, maar de tuin heeft al kilo's aan 'goud' opgebracht.
"We oogsten meer dan genoeg. De hele koelkast kan er mee worden gevuld. Vier verschillende soorten bonen, courgettes, tomaten, rode - en lenteui, artisjokken, meloen, prei en aardbeien. Eigenlijk teveel om op te noemen. Het kost ons geen moeite om dagelijks iets lekkers op tafel te zetten. De kinderen vinden de sugar snaps en de aardbeien het lekkerst. We fabriceren onze eigen veelvoud aan 'Hello Fresh', het overstijgt onze verwachtingen."

Vrijwilligers
"We zijn vanaf april bezig en het bevalt heel goed. Je eigen tuintje bestieren is gewoon heel leuk om te doen. De vrijwilligers op de tuin zijn naast aardig ook zeer behulpzaam. Nee, we hebben niks te klagen, het bleek een schot in de roos. We kunnen het iedereen aanraden. Natuurlijk, het is even investeren, maar de tuin betaalt zich daarna goed uit. Als de gelegenheid zich voordoet, sluiten we volgend jaar weer aan. Officieel gaat het tuintje pas eind september dicht, dus we verwachten nog veel 'vers' te oogsten."

Boterbloem
Het familietuinieren op 'De Sleutelbloem' vindt plaats op drie dagen in de week: maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Voor specifieke vragen kan contact op worden genomen met tuinleider Harry Gootjes, 06-39314300. 'De Sleutelbloem' ligt in De Delftse Hout, achter het Natuur- en Milieucentrum De Papaver. Hier zijn ook de Vogel- en Egelopvang en de Natuurwacht gevestigd. Ook op kindertuin 'De Boterbloem' kan worden getuinierd met de hele familie. Dit kan op maandag en dinsdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur. De locatie van de Boterbloem is Abtswoude 9, Delft. Voor vragen met betrekking tot deze tuin kan worden gebeld met Rinus Grabijn, 015-2146714. De kosten van het familietuinieren bedragen 100 euro. Verbouw je eigen eten!

Meer berichten
 
CustomHtml_1