Afbeelding

De beste inbraakpreventie tips

advertenties

DELFT - Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt veel doen om de kans flink te verkleinen. De beste anti-inbraaktips op een rij.

1. Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u met vakantie bent.
2. Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.
3. Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om 's avonds de gordijnen dicht te doen en 's ochtends weer te openen.
4. Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit.
5. Laat wat speelgoed rondslingeren, zet wat koffiekopjes op tafel of laat er een krant liggen, zodat het huis 'bewoond' lijkt.

Het onderzoek 'Huis & Zomervakantie' onder 1079 panelleden wees uit:
Vrijwel iedereen meldt zijn afwezigheid bij familie en/of buren. Tachtig procent laat het huis onbewoond achter. Buren, familie of vrienden krijgen een sleutel om voor huis en tuin te zorgen. Jongeren melden hun vakantieplannen vaker bij familie en vrienden dan ouderen. Ouderen melden hun afwezigheid juist vaker aan buren, die dan ook vaker de sleutel hebben. De helft van de mensen heeft tijdens de vakantie een keer contact met de huisoppasser.

Beveiliging van het huis
1. Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui.
2. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
3. Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
4. Zorg voor voldoende buitenverlichting.

Inbraakpreventie
1. Beveilig deuren en ramen.
Deuren zijn te beveiligen met veiligheidssloten, een beveiligingsstrip, een kierstandhouder en een bijzetslot. Voor het beveiligen van ramen zijn er barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes en bijzetsloten. Bedrijven die goed adviseren over hang- en sluitwerk zijn te vinden op de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen.
2. Installeer een inbraakalarm
Een alarm op locatie of een stil alarm, waarmee u of een speciale dienst op afstand wordt gewaarschuwd.
3. Borg-gecertificeerde meldkamer
Kies bij voorkeur voor een alarmsysteem met een melding naar een Borg-gecertificeerde alarmcentrale. Voordeel hiervan is dat u deze melding mag doorgeven aan de politie.
4. Registreer uw bezittingen
Als de buit na een inbraak elders teruggevonden wordt, kunt u uw spullen eenvoudig herkennen. De politie bezorgt daarna de goederen weer bij u thuis.
5. Buurtpreventie
Bewoners en politie slaan de handen ineen om criminaliteit tegen te gaan. Dus, ogen en oren openhouden in uw eigen belang en dat van uw directe omgeving. Bijzonderheden worden gesignaleerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten over buurtpreventie? Neem contact op met de politie bij u in de buurt of kijk op de website van WhatsApp Buurtpreventie.

Nog meer tips
-Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren.
-Sluit alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.
-Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.
-Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
-Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.
-Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.
-Als u een schuifpui heeft: plaats een blokje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui.
-Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om te achterhalen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.
-Zet ladders en kliko's weg, zodat hierop klimmen onmogelijk is.
Bekijk de Mijn-Buurtpagina van de politie voor recente inbraken in de buurt. (Bron:Vereniging Eigen Huis)