<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Wie stoot 'koningin' Marja van Bijsterveldt van haar troon?
Wie stoot 'koningin' Marja van Bijsterveldt van haar troon? (Foto: )

'Verkiezing Bekendste Delftenaar leeft in de stad'

  advertenties

DELFT - Heeft u die 'buzz' ook al gehoord? De 'buzz' die in Delft rond gaat sinds de aftrap van de verkiezing van de Bekendste Delftenaar 2018, vorige week? De eerste stemformulieren vallen al op de mat bij de redactie van Delft op Zondag aan de Energieweg 3. Er zullen er ongetwijfeld nog veel meer volgen, want de verkiezing 'leeft' in de stad. Dat beaamt de winnaar van 2017, burgemeester Marja van Bijsterveldt, ten volle. In gesprek met de nummer 1 en de nummer 99, Herman Baas.

Door Ruud Stift

Hoe heeft u het ervaren om als meest bekende Delftenaar 2017 te boek te staan?
"Het leeft echt in de stad, zeker rond de tijd van de verkiezing. Ik heb nadat het bekend werd veel leuke reacties ontvangen van mensen in de stad."

Kreeg de bijbehorende award, de 'Huug'. een ereplaats in de huiskamer of op het stadhuis?
"Zeker, hij staat in mijn werkkamer op het Stadskantoor, dus ik zie hem dagelijks."

Wat vindt u van de uitverkiezing?
"Een hele grote eer! En het stimuleert mij om mijn uiterste best te blijven doen, want adel verplicht!"

De burgemeester werd in de verkiezing op de hielen gezeten door nachtburgemeester Leo Quack.

Vindt er misschien -zonder dat wij het weten- geregeld topoverleg plaats tussen de dag- en nachtburgemeester?

"Leo Quack en ik komen elkaar regelmatig tegen in de stad en dan maken we vaak even een praatje. Over hoe het gaat in de stad, we informeren elkaar over bepaalde zaken. Altijd nuttig én genoeglijk."

Wat is in uw ogen Delft, waar valt een echte Delftenaar in op?
"Delft is een prachtige gemeenschap van mensen. We kennen elkaar vaak nog en heel veel mensen zetten zich in voor de stad en voor elkaar, nemen initiatieven. Een echte Delftenaar valt dan ook op als initiatiefnemer voor mooie dingen in de stad."

Wie zou u zelf willen nomineren als Bekendste Delftenaar 2018?
"Dat vind ik moeilijk, ik ken zoveel leuke en geweldige mensen die zich dagelijks meer dan 100% inzetten voor de stad en die het echt verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maar ik laat het oordeel over wie van hen de nummer 1 wordt met veel vertrouwen over aan de Delftenaren."

Schakelen we over naar de onderkant van de lijst, de 'Orde der Rode Lantaarndragers'. Columnist/fotograaf Herman Baas kukelde dit jaar bijna de lijst uit. We vinden hem terug op de 99e stek, een terugval van 9 plaatsen.
"Ja, de één na laatste plek. Je vraagt je af of het leven dan nog wel zin heeft", zegt hij gekscherend. Maar Herman weet ook zeker te vertellen dat de lijst de ronde doet in het Delftse. "Ik hoor vaak: 'Wat een flauwekul, die lijst!' Dat zijn vaak ook de mensen die het stiekem wel heel leuk vinden als ze in de lijst voorkomen. Of ik mensen ronsel om op mij te stemmen? Misschien, als ik wat ijdeler was, zou ik dat inderdaad doen. Ik zou bij God niet weten wie op mij hebben gestemd door de jaren. Maar ik ben ze wel dankbaar, ik zie het als waardering. Blijkbaar hebben ze dan toch gezien dat je wat hebt betekend voor je stad."

Nominaties
Wie Herman eventueel als 'Bekendste Delftenaar 2018' wil tippen, wie hij wil nomineren?
"Graag twee personen als dat mag, ze zijn mij allebei even lief. Als eerste zou ik graag zien dat graffiti-artist Micha de Bie een bekendere Delftenaar wordt. Hij woont in Pijnacker, ik weet niet of dat zijn nominatie schaadt. Ach, Roel van Velzen woont ook al lang niet meer in Delft, dus... Ik ben een groot bewonderaar van Micha's artwork. Het is echte kunst. Zijn werk kan wat mij betreft zo het museum in. Hij is een tovenaar op het gebied van typografische elementen. Zeer ingenieuze streetart. Micha zie ik als een hedendaagse Escher. Soms vraag je je af waar de lijnen blijven die hij in zijn 'pieces' gebruikt. Het is gewoon hogere wiskunde en heel kleurrijk.

De tweede persoon die volgens Herman ook voor eeuwig in de rangen der 'Bekende Delftenaren' opgenomen zou moeten worden, is Dianne (Hilde) Marchal.
"De iets oudere Delftenaar zal haar nog wel kennen. Zij zong ooit, in de jaren zestig, bij Sandy Coast en daarna in de band van haar voormalige echtgenoot: Hans Vermeulen's Rainbow Train. Dianne is één van de personen die de Nederpop op de kaart heeft gezet. Haar huidige partner is Erik Westra van Plan B en daar treedt ze nog regelmatig op."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vandaag zijn de Europese Parlementsverkiezingen 2019. Heeft u ook gestemd?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>