Rouwtherapeuten Anne Remijn en Pauline Stadhouders begeleiden de groep.
Rouwtherapeuten Anne Remijn en Pauline Stadhouders begeleiden de groep. (Foto: Picasa)

Groepsbijeenkomsten 'Jongeren en rouw'

  advertenties

'Het verlies delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt'. Daar draait het om bij de nieuwe groepsbijeenkomsten 'Jongeren en rouw', bedoeld voor jongeren van 12 t/m 16 jaar, die een ouder, broer of zus moeten missen door overlijden. "Die groep blijft nu vaak onzichtbaar", aldus Pauline Stadhouders, één van de begeleiders. "In die levensfase wil je meestal niet bijzonder gevonden worden. Maar een dierbare in je omgeving die overlijdt, dat is natuurlijk wél bijzonder.''

In de groep leren de jongeren met en van elkaar omgaan met het verlies. Samen met Anne Remijn, een rouwtherapeut met veel ervaring in het onderwijs, gaat orthopedagoog en rouwtherapeut Pauline Stadhouders in acht bijeenkomsten met de jongeren aan de slag. Eerder gaf ze onder meer in Almere dezelfde groepsbijeenkomsten aan jongeren; daar bleek het enorm in een behoefte te voorzien. Pauline wijst op de kracht van de groep. "Bij de bijeenkomsten merken de jongeren al gauw dat ze niet de enige zijn".

Veilig en vertrouwd
In de bijeenkomsten wordt er gezorgd voor een veilige omgeving in een huiskamer-achtige setting waarin veel gedeeld kan worden, gewerkt wordt met de rouwtaken – rouwen is hard werken – maar ook ruimte is om te lachen. "Door de herkenning en de erkenning ontstaan onderlinge verbindingen die heel krachtig zijn" vertelt Anne Remijn. "In Leiden bleven jongeren na de bijeenkomsten met elkaar afspreken. Juist omdat ze hetzelfde hebben meegemaakt."

Omgaan met je verlies
In de bijeenkomsten wordt teruggekeken naar het afscheid, naar de betekenis van de overledene, en ook vooruitgeblikt hoe de draad van het leven opgepakt kan worden. "Als wij op het eind zien dat de jongeren beter kunnen omgaan met hun verlies, en ondanks hun verdriet opgelucht zijn over wat ze konden delen dan is ons doel bereikt", aldus Pauline.

Acht bijeenkomsten
Er zijn tussen 19 september en 12 december 2018 acht bijeenkomsten op de woensdagavond, van 19.00 uur tot 20.30 uur. Locatie: praktijk Stoutjesdijk, Molslaan 121, Delft. Op 24 september 2018 is er een bijeenkomst voor de ouders/verzorgers. De kosten van de groepsbijeenkomsten bedragen 320,- euro inclusief ouderavond, kennismaking, afsluiten en materiaalkosten.
Meer informatie bij Pauline Stadhouders: 06 – 25 43 53 68; info@delevensboomdelft.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1