Gerard Bal treedt zaterdag 25 augustus samen met Jan J. van den Berg op in de Remonstrantse kerk
Gerard Bal treedt zaterdag 25 augustus samen met Jan J. van den Berg op in de Remonstrantse kerk (Foto: )

Gerard Bal en Jan J. van den Berg sluiten concertreeks af met muzikaal vuurwerk

  advertenties

DELFT – Zaterdag 25 augustus geven Jan J. van den Berg en de Naaldwijkse organist Gerard Bal het laatste orgelconcert in de reeks concerten in de Remonstrantse kerk. De twee orgelvirtuozen spelen werk van Nicholas Carlton, Thomas Tomkins, Joseph Haydn en Adolph Hesse.

"Wij kennen elkaar al vijftig jaar", zegt Jan van den Berg. "Toen Gerard 13 was stond zijn moeder bij me voor de deur met de vraag of ik haar zoontje les wilde geven. Dat wilde ik wel en Gerard bleek geweldig getalenteerd. Hij ging bij wijze van spreken met de week vooruit en deed heel goed zijn best. Ik heb hem uiteindelijk opgeleid voor het conservatorium en sinds die tijd zijn we bevriend. Elk jaar sluit ik samen met hem de serie concerten in de Remonstrantse kerk af. In de zomermaanden geef ik zes concerten en daarnaast verzorg ik in de Paastijd een passie concert en in de Kersttijd een Kerstconcert. Daarnaast is het concert ter gelegenheid van de jaarlijkse Bachherdenking bij velen bekend."

Geschiedenis
Van den Berg heeft een lange geschiedenis als organist in diverse Delftse kerken. "Ik ben begonnen als organist in de Nieuwe kerk. Toen ik 65 jaar werd moest ik met pensioen. Ik heb toen nog vijf jaar concerten kunnen geven in de Waalse kerk. Toen het orgel van die kerk gerestaureerd moest worden was de mogelijkheid om te concerteren daar ook verkeken. Toen ben ik naar het kerkbestuur van de Remonstrantse kerk gestapt met de vraag of ik daar terecht zou kunnen. Dat was geen probleem. In de Nieuwe Kerk gaf ik vanaf het Nieuwjaarsconcert elke week een concert. In de Remonstrantse kerk heb ik dat teruggebracht tot zes voorstellingen in de zomerperiode. Bij elk concert werken een of twee gastorganisten mee."

Programma
Bal en Van den Berg spelen naast werken van bekende buitenlandse componisten ook een aantal werken van vroegere Delftse organisten. "Denk daarbij aan Joop Schouten de organist van de vroegere Hippolytuskerk, Leen 't Hart van de Westerkerk en Dirk Jansz Zwart van de Nieuwe Kerk. Uiteraard komt er ook werk van mijn oude leermeester A.C. Schuurman aan bod."

Naast solowerken zullen Van den Berg en Bal ook een aantal werken voor vier handen spelen. "Dat lijkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Je moet het natuurlijk wel goed oefenen met zijn tweeën. Het belangrijkste is uiteraard dat je gelijk speelt, anders is het geen gehoor. We studeren daar samen op op het orgel van de Remonstrantse kerk."

Diversiteit
Bij de samenstelling van het programma maakt Jan J. van den Berg een keuze uit het werk van verschillende componisten. "Vaak zit er iets van Bach in omdat Bach bij mij op de eerste plaats staat. Verder werk van de Franse componisten en veel koraalbewerkingen van Nederlandse signatuur. Ik mag ook graag werk spelen van Hendrik Andriessen. Dat is een van onze grote Nederlandse componisten. En het werk van mijn oude leermeester Adriaan Schuurman speel ik ook met veel plezier."

Entree
Het laatste concert in de Remonstrantse Génestetkerk aan de Oude Delft 102 vangt aan om 20.15 uur. De entreeprijs bedraagt 6,- euro en na afloop zijn, tegen betaling, CD's van Gerard Bal en Jan J. van den Berg te koop.

Meer berichten
 
CustomHtml_1