De Gouden Eeuw-boot is vakkundig gestoken door de medewerkers van Flowers by Ron
De Gouden Eeuw-boot is vakkundig gestoken door de medewerkers van Flowers by Ron Foto: KOOS BOMMELE

Delftse boot: "Niet de grootste, wel de mooiste!"

advertenties

De boot waar iedere Corsobezoeker in Delft naar uitkijkt, is natuurlijk de Delftse boot. "En terecht", lacht Herman Weyers van het Het Vermeercentrum Delft, een van de partijen die de Delftse boot mogelijk heeft gemaakt. "We hebben misschien niet de grootste, maar zeker wel de allermooiste boot!"

Nachtburgemeester Leo Quack nam samen met kameraad Martin van Meurs het initiatief om ook dit jaar weer mee te kunnen doen aan het varend spektakel. "We streven ernaar dat de Delftse boot een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt", zegt Quack. "We moeten net zo trots worden op Delft als de mensen van de Lier of Maasland!

Helemaal Hollands
Het thema van dit jaar, Helemaal Hollands, kwam als een cadeautje voor de organisatie. "We wilden het themajaar Gouden Eeuw uitdragen", vertelt Weyers. "Volgend jaar staat heel Delft in het thema van deze bijzondere periode uit de Nederlandse geschiedenis. Helemaal Hollands past dus precies bij ons idee, want wat is nu meer Hollands dan bijvoorbeeld Gouden Eeuwkunstenaar Johannes Vermeer of Delfts Blauw, dat zijn bloeiperiode beleefde tijdens de Gouden Eeuw?"
Wat is er te zien?
Op de bijdrage van Delft zijn Delfts Blauw en Johannes Vermeer dan ook duidelijk aanwezig. Zo'n 200 Delfts Blauwe vaasjes, gemaakt van frisdrankflesjes en Delfts Blauwe servetten, sieren de zijkanten van de boot. Gigantische vazen van papier-maché, figuranten in prachtige kostuums van Something Extra, en de lichtvensters die Vermeer zo graag schilderde, zijn ook terug te vinden. Maar niet alleen elementen van deze schilder zijn te zien. Samen met Johannes Vermeer wordt namelijk Pieter de Hooch gerekend tot de belangrijkste Delftse meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Deze schilder wordt in 2019 tijdens het Gouden Eeuw-jaar in Delft nogmaals in het zonnetje gezet tijdens de tentoonstelling 'Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer', in Museum Prinsenhof Delft.

Aftrap
De themaboot moet volgens Weyers en Quack een soort onofficiële aftrap worden van het Gouden Eeuw-jaar. "We hopen ondernemers, verenigingen en zelfs particulieren warm te maken voor dit leuke initiatief. Iedereen die denkt met een leuke actie aan te kunnen sluiten bij het thema Gouden Eeuw, is van harte welkom om mee te doen."

Er zijn grote initiatieven, zoals het Prinsenhof en de tentoonstelling, maar het kan ook klein. Zo gaat de bakker gouden moorkoppen verkopen en hebben cultuurinstellingen aangegeven mee te willen denken over hoe ze hun programma kunnen laten aansluiten bij het thema. Ondernemers en cultuurinstellingen die aan willen sluiten bij het themajaar kunnen zich aanmelden bij Delft Marketing via communicatie@delft.com.

Opening themajaar
Het themajaar in Delft wordt bij Royal Delft geopend. Royal Delft, de enige oorspronkelijk overgebleven Gouden Eeuwse Delfts Blauw fabriek, start op 18 januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue. In de tentoonstelling wordt de grandeur van deze periode in al zijn pracht in verschillende thema's gepresenteerd met een knipoog naar hedendaagse pronkstukken en trends.