Ard Korporaal: je mag wel zeggen dat mijn hele leven korfbal was en nog steeds is. (Foto: Koos Bommelé)
Ard Korporaal: je mag wel zeggen dat mijn hele leven korfbal was en nog steeds is. (Foto: Koos Bommelé) Foto: Esdor van Elten

Ard Korporaal: Een leven lang in de ban van korfbal

advertenties

Delft - "Ik ben bij wijze van spreken op het korfbalveld geboren", zegt Ard Korporaal. "Mijn ouders speelden allebei bij Fortuna. Ik stond in de kinderwagen langs de lijn."

Door Alphons de Wit sr.

Op vijfjarige leeftijd werd Ard lid van Fortuna: "Bij de welpen. Ik zat toen trouwens ook op voetbal bij HBS in Den Haag. Mijn ouders woonden praktisch naast het veld van HBS, maar dat was op zeker moment niet meer te coördineren. Ik moest dan 's zaterdags om 9.00 uur voetballen en om 10.00 uur korfballen of andersom."

Een vreemde combinatie misschien, wonen en voetballen in Den Haag en korfballen in Delft. De link met Fortuna is overigens wel verklaarbaar. "Mijn ouders korfbalden beiden. Ze speelden het laatst samen bij het Zuiden en toen mijn vader stopte met de actieve sport werd hij door Fortuna gevraagd als trainer. Toen hij in Delft ging trainen ging mijn moeder met hem mee om bij Fortuna te spelen. Omdat voetbal en korfbal niet te combineren waren moest ik kiezen, maar het vervelende was dat ik dat niet kon. Toen heeft mijn moeder dat voor me gedaan en werd het dus korfbal. Achteraf ben ik daar heel erg blij mee. We hoorden altijd tot de beter spelende teams van Nederland en je mag wel zeggen dat mijn hele leven korfbal was en nog steeds is. Fortuna is een topclub. Je merkte dat omdat je altijd bovenaan stond en altijd goede trainers had. Het begon met mijn moeder die mij trainde en in de loop der jaren kregen we steeds trainers die in het eerste hadden gespeeld. Op een gegeven moment trainde Hans Heemskerk ons. Die heeft mij later naar Excelsior gehaald.
Ik was net niet goed genoeg voor het eerste van Fortuna. In eerste instantie had ik daar wat moeite mee. Ik speelde in de jeugd altijd in de top en dan is het heel even ingewikkeld als je die top net niet haalt, anderzijds was de realiteit dat anderen sterker en beter waren en daar moet je niet ingewikkeld over doen."

Excelsior
De overstap van Fortuna naar Excelsior kende nog een bijzonder aspect. "In die tijd wisselde je niet zo makkelijk van club en daar kwam bij dat mijn vader voorzitter van Fortuna was. Heemskerk bood me een plaats aan in het eerste van Excelsior en zo stapte ik in 1999 over naar Excelsior. Spijt heb ik daar niet van gehad, want ik heb er een geweldige tijd gehad. We hadden een eerste team met jongens die niet echt groot waren, maar we waren heel slim en dachten veel over korfbal na.
Dat maakte dat we een gigantische tijd hebben gehad met veel topprestaties en uiteindelijk speelden we tegen Fortuna op het hoogste niveau. Samen met anderen hebben we de jeugdopleiding vernieuwd. Met de kennis die ik opdeed bij Fortuna zijn we aan de slag gegaan en dat leidde ertoe dat alle teams van Excelsior op het hoogste niveau kwamen te spelen.
Excelsior was een groot feest. We combineerden korfbal op topniveau met heel veel plezier. We trokken dag en nacht met elkaar op. We gingen na de wedstrijd samen stappen en werden samen dronken."
Spelen in de top was geen zware opgave voor Ard. "Omdat we het spel zo leuk vonden deden we het met plezier. Dat heb ik nu als coach van Fortuna nog steeds."

Trainersloopbaan
In 2009 zette Ard een punt achter zijn actieve carrière om aan een schitterende loopbaan als trainer te werken. "DES klopte aan en daar stond een talentvolle groep op doorbreken. Ik heb de uitdaging met twee handen aangepakt. Omdat ik als korfballer niet goed genoeg was werd ik gedwongen om veel over korfbal na te denken. Het intrigeerde mij hoe je uit mensen het beste kon halen. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je begrijpt wat spelers nodig hebben om beter te worden. Dat is maatwerk en dat is mijn kracht. Het liefst zou ik de spelers de hele dag om me heen hebben om ze optimaal te kunnen coachen. DES ontwikkelde zich in no time tot een geweldige ploeg."
Na anderhalf jaar werd Korporaal op én dag twee keer gebeld. "Eerst door hoofdklasser Die Haghe en even later, verrassend, door Fortuna dat op het hoogste niveau speelde. Fortuna wilde een nieuwe weg inslaan. Joost Preuninger ging het eerste coachen en men wilde naast de onervaren Joost een man met ervaring.
Een gesprek tijdens een bruiloft van een wederzijdse vriend, leidde tot een vruchtbare samenwerking van twee korfbalfanaten. We gingen op een andere manier trainen en spelen en dat leidde tot schitterende prestaties.

Op de voet gevolgd
Ook als coach wordt Ard Korporaal nog steeds op de voet gevolgd door zijn ouders. "Mijn vader, 82 jaar inmiddels, kijkt maandag alle wedstrijden terug en mijn moeder is de nuchtere factor die op de rem trapt als ik het even niet zie zitten."