Verborgen schatten uit het depot van Museum Paul Tetar van Elven
Verborgen schatten uit het depot van Museum Paul Tetar van Elven Foto: PR

Bijzondere portretten bij Museum Paul Tetar van Elven

advertenties

Paul Tetar van Elven (1823 – 1896) kennen wij vooral als 'de laatste der historieschilders' en als kopiist van beroemde schilderijen zoals De nachtwacht en de Anatomische les van Rembrandt. Maar ook tekende en schilderde hij vele portretten: van familie, vrienden en in opdracht.

In het museum aan de Koornmarkt is de tentoonstelling te zien 'In het (ge)zicht'.

Fijn getekend
Portretten, gezichten, die normaal gesproken in het depot hangen of verstopt zijn in een van de schetsboekjes van Tetar zijn nu letterlijk in het zicht van de bezoeker. Fijn getekende portretjes en olieverven van zijn nichtje Marietje, van zijn eerste vrouw Louise, tekeningetjes van studievrienden onder wie Alexander Bakker Korff en Tomas Cool en portretten in olieverf van het bevriende echtpaar Stieltjes.
Achterop het portret van Caroline schreef Tetar namelijk: 'vriendschappelijk aangeboden'. Het echtpaar is ook herkenbaar in een van de schetsboekjes van Paul Tetar.

Duister
Familieleden zijn soms herkenbaar. Maar bij vele portretten tasten wij in het duister wie ze zijn. Een schetsboek vulde Paul Tetar met profiel-portretjes die hij uitsluitend van een datum voorzag. Namen ontbreken. Waarschijnlijk allemaal van familie en vrienden, als een persoonlijk memorandum en niet voor buitenstaanders bedoeld.