Teken zelf een outfit voor jouw Barbie!
Teken zelf een outfit voor jouw Barbie! Foto: Mylo Freeman

Barbie-workshop met Mylo Freeman

woensdag 17 april 2024 13:30 tot 15:00

Teken zelf een mooie outfit voor jouw Barbie! Op woensdag komt Mylo Freeman naar DOk in OPEN om te vertellen over haar verzameling Black Barbies. Mylo neemt een tekening op groot formaat mee van Barbie die zij ter plekke inkleurt en daarna gaan we verder met de workshop: Ontwerp een mooie outfit voor Barbie! Lees meer en meld je aan via dok.info/barbie.

Wie aan Barbie denkt, denkt meestal aan een witte, superslanke pop met lange haren. Maar dat stereotype beeld gaat allang niet meer op: tegenwoordig zijn er Barbie’s in alle kleuren en maten. De meest prachtige Black Barbies uit de verzameling van kinderboekenschrijfster Mylo Freeman zijn nu te zien in OPEN. Mylo is niet alleen kinderboekenschrijfster en illustratrice, ze verzamelt ook donkere Barbies: ze heeft er ruim honderd. Freeman is zelf donker en groeide op in een witte omgeving. Het maakt haar blij om al die verschillende donkere gezichtjes met prachtige oude kleertjes en mooie kapsels te zien. Als kind heeft ze dat rolmodel gemist. 

Mylo Freeman heeft ruim zestig kinderboeken op haar naam staan, waaronder de reeks over prinses Arabella, die wereldwijd wordt uitgegeven. Ook prinses Arabella, de hoofdpersoon in veel van Milo’s boeken is donker. Het karakter prinses Arabella is ontstaan nadat Freeman hoort over een Surinaams meisje dat ervan overtuigd was dat prinsessen altijd wit en blond zijn. Het meisje vond zichzelf niet geschikt om de rol van prinses te spelen in het schooltoneelstuk. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’ was haar antwoord. Freeman besloot daar verandering in te brengen. Er moest een prentenboek komen over een zwart prinsesje. Met haar prentenboeken - waarin de hoofdpersonen vaak kinderen van kleur zijn - wil Freeman zorgen voor meer diversiteit.