Afbeelding

Hemd van het lijf Jeany Bijloo

vaste rubrieken

De Delftse Jeany Bijloo (21) debuteerde afgelopen voorjaar met de adolescentenroman 'Chaos compleet' en hoopt in de loop van 2017 een psychologische thriller uit te brengen.

1. Waarom wilde je voor Locus Publicus worden gefotografeerd?
"Omdat hier een jaar geleden het idee is ontstaan om een boek te schrijven. Ik dronk voor het eerst een Guinness met mijn vader en hij kwam op het idee een verhaal te maken. We hebben de hoofdlijnen uitgezet en ik heb het erna uitgewerkt."

2. Zat dat schrijven er altijd al in?
"Al van jongs af aan schrijf ik, maar ik had nog nooit een verhaal afgemaakt. Ik herinner me nog dat ik op de basisschool een verhaal over een panda heb geschreven, waarvan de juf niet geloofde dat ik het zelf had geschreven. Daar werd ik zo boos om."

3. Waar gaat Chaos compleet over?
"Over twee meisjes die op surfvakantie gaan, maar die vakantie verloopt niet zoals ze van tevoren hadden gehoopt. Ze krijgen ruzie, waarbij social media ook een rol spelen en waarbij de gevaren hiervan ook duidelijk worden. Het mooie is dat alle recensies tot nu toe heel positief zijn."

4. Hoe ben je op social media als thema gekomen?
"Mijn vader en ik hadden de verhaallijn gemaakt en die leende zich prima voor social media. Daarbij is het een herkenbaar thema voor tieners en kun je er bijna niet omheen als je voor die leeftijdsgroep schrijft."

5. Waar haal je je inspiratie vandaan?
"De grote verhaallijn stond er natuurlijk al, maar ik haal inspiratie uit de dingen die ik meemaak. Zelf ben ik op surfvakantie in Spanje geweest en daar heb ik dingen uitgehaald, maar ik gebruik bijvoorbeeld ook dingen die ik mensen in de trein tegen elkaar hoor zeggen."

6. Heb je een voorbeeld als schrijver?
"Ja, ik vind Ronald Giphart geweldig. Ik houd zelf niet echt van lezen, maar zijn boeken lees ik wel graag. Hij weet mij met zijn leuke anekdotes te boeien. Ik heb toevallig vorige week nog een lezing van hem bezocht."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik in het voormalig pand van V&D een skate- en chillplek maken. Op die manier voorkom je dat de jeugd overlast veroorzaakt en ze bouwen sociale vaardigheden op. Daarnaast kunnen ze er ook samen muziek maken. Ik zou de jongeren er zelf een mooie plek van laten maken, dat levert voor alle partijen alleen maar voordelen op."

8. Wil je van schrijven je beroep maken?
"Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, maar het is niet echt een goede markt. Dat betekent dat je wel heel veel moet publiceren om ervan rond te komen. Ik heb geen zin in de druk die het met zich meebrengt en blijf het schrijven er liever naast doen. Momenteel doe ik het naast mijn studie, op termijn wil ik het naast mijn baan blijven doen."

9. Wanneer komt je nieuwe boek uit?
"Het is al grotendeels af, al wil ik nog wel wat elementen toevoegen. Bovendien zoek ik naar een uitgever, die gespecialiseerd is in psychologische thrillers. Het wordt een totaal ander boek dan Chaos compleet."

10. Hoe dat zo?
"Ten eerste is het een psychologische thriller, wat natuurlijk al heel anders is dan een jongerenverhaal. Daarnaast schrijf ik vanuit verschillende perspectieven. Het komt voort uit een droom die ik heb gehad. Waarschijnlijk kwam die droom voort uit het feit dat ik heel veel Netflix-series kijk en ook bij mijn stage met heftige dingen word geconfronteerd."