Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Delft en het Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Willem van Oranje verbleef graag in Delft. Zo lunchte Oranje op 10 juli 1584 met Rombertus van Uylenburgh, burgemeester van Leeuwarden, zijn zus, zijn vrouw en zijn dochter in het Prinsenhof.

Na deze maaltijd wilde Oranje de trap naar zijn slaap- annex werkkamer oplopen en werd daar van zeer korte afstand door ene Balthasar Gerards met een pistool doodgeschoten. De moordenaar werd na een wilde achtervolging gegrepen en veroordeeld tot de zwaarste lijfstraf die beschikbaar was. Veel gloeiende tangen en een in die tijd populaire straf: vierendelen. De vier uiteen getrokken delen werden op de Haagpoort, Oostpoort, Ketelpoort en de Waterslootsepoort tentoongesteld. Zijn hoofd werd op een staak gespietst en vervolgens bij het voormalige huis van de prins geplaatst. Guantanamo Bay 'avant la lettre'.

Tiemen van der Reijken was de fotograaf die zich gespecialiseerd had in het Koninklijk Huis. Hij ging mee met reizen van Prins Bernard en Koningin Juliana, fotografeerde op Paleis Soestdijk en was ook in de rest van het land vaak te vinden bij koninklijke bezoeken. Hij was kind aan huis bij de Koninklijke familie. Duizenden foto's maakte hij van de koninklijke familie bij al hun activiteiten buiten de hekken van het paleis. Eind 1908 maakte minister-president Theo Heemskerk bekend dat koningin Wilhelmina in verwachting was. De Orangisten waren behoorlijk opgelucht, aangezien haar huwelijk al jaren kinderloos was. Door een levensbedreigende ziekte van Wilhelmina in 1902 bestond er grote vrees dat er geen troonopvolger zou komen. In de tweede helft van april 1909 waren er meer dan eens valse geruchten dat het kind geboren was, aangezien de baby medio april al werd verwacht. Uiteindelijk was de geboorte op 30 april in paleis Noordeinde in Den Haag. De melding aan de media werd gedaan door een jonkheer, in plechtig Frans.

De volgende dag werd door de vader in paleis Noordeinde de aangifte voor de burgerlijke stand gedaan. Juliana kwam als koningin met enige regelmaat in Delft, zoals hier op 5 juni 1948 voor een bezoek aan een tentoonstelling over 'De Vrede van Munster' in het Prinsenhof. Op 30 maart 2004 kwam ze definitief naar Delft: ze werd die dag bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk.

Afbeelding