Cricket is na voetbal de meest populaire sport op aarde.
Cricket is na voetbal de meest populaire sport op aarde.

Ontdek cricket,'s werelds populairste sport na voetbal, bij Concordia

sport

DELFT – Stel je voor: Arjen Robben met een cricketbat in zijn hand. Als voetbal niet onze nationale volkssport was geworden, had dat zomaar cricket kunnen zijn. Bij sportclub Concordia wordt op hoog niveau cricket beoefend.

Door: Dennis van den Berg

Cricketer Jan Willem Schuijtvlot grijpt elke gelegenheid om zijn sport te promoten met beide handen aan.
Sportvereniging Concordia is in 1885 begonnen als een cricketvereniging. Aan het einde van de negentiende eeuw is voetbal nog maar een sport in de marge. Cricket daarentegen wordt al eeuwenlang beoefend in het Verenigd Koninkrijk en andere landen die deel uitmaken van het Gemenebest. In de jaren erna overvleugelt het voetbal qua populariteit de cricketsport en neemt Concordia in 1910 zelfs tijdelijk afscheid van haar cricketers. Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt de cricketafdeling van Concordia nieuw leven ingeblazen. "Vanaf die tijd tot de jaren 1970 zijn er heel lang twee à drie teams actief geweest. In de zeventiger jaren liep de belangstelling wat terug en moesten we ons een tijd met één team tevreden stellen. In het decennium daarna kende het cricket weer een opleving en hebben we zelfs vier teams gehad", geeft Jan Willem Schuijtvlot een inkijkje in de geschiedenis van het cricket bij Concordia.

Groei
Na wederom een periode van luwte aan leden en hierdoor één team in de running is er sinds 2005 weer groei te bespeuren. Dat komt door de contacten die Concordia heeft gelegd met Pakistaanse en Indiase studenten aan de TU Delft. "In hun landen is cricket de meest populaire sport. Omdat de meeste studenten elkaar kennen, werd in eerste instantie het plan opgevat om tapeball te gaan spelen, de straatvariant van cricket. Na hun zoektocht voor een geschikte locatie kwamen de studenten bij ons uit, en zo is het balletje gaan rollen." Door de komst van de Aziatische spelers heeft de crickettak van Concordia een flinke injectie gekregen. Het ledental is gestegen naar 48, verdeeld over vier teams: twee teams spelen competitie op zaterdag, twee op zondag. Het eerste team komt uit in de overgangsklasse en voert momenteel samen met het tweede team van HBS de ranglijst aan. Als een team spelers tekort komt, wordt men vaak door spelers van de andere teams uit de brand geholpen. "Er is een grote saamhorigheid", zegt Schuijtvlot met onverholen enthousiasme.
Nu het cricketseizoen weer is begonnen, nodigt Schuijtvlot alle sportliefhebbers uit om een kijkje te komen nemen op het terrein van Concordia. Hij legt met plezier en kennis van zaken de regels en het spelverloop uit en hoopt dat zich hierdoor nieuwe leden gaan melden. "Ik beoefen de sport al vele jaren, heb het van mijn vader met de paplepel ingegoten gekregen. Het is een geweldige sport, niet alleen om zelf te spelen, maar ook om naar te kijken. Het is niet voor niets na voetbal de populairste sport in de wereld." Wie meer wil weten over cricket bij Concordia en het speelprogramma, kan een kijkje nemen op www.concordiadelft.nl.