Afbeelding

Kersverse aanvoerder Rogier Borghans wil met Hudito Heren op een constant en hoog niveau hockeyen

sport

Editie: Week 36, Jaargang 20 |

‘Geboren leider’ Rogier Borghans vindt dat je in het veld niet teveel om de zaken heen moet draaien. “We zijn grote jongens en spelen in het eerste herenteam.” (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - De traditionele oefenderby tussen Hudito en Ring Pass betekende deze zomer de laatste testcase voor het aanstaande hockeyseizoen. Dit wordt een seizoen waarin Hudito heren 1, onder aanvoering van Rogier Borghans, moet laten zien beter te zijn dan vorig seizoen

“We zijn een maand geleden begonnen”, vertelt Rogier Borghans over de voorbereiding. “De selectie was al vroeg rond. We begonnen in eerste instantie met een vrij grote groep. Daarvan is nog een aantal spelers afgevallen. Ten opzichte van vorig seizoen zijn er wat oudere spelers weg en is daar een paar nieuwe jongens voor teruggekomen. De begeleiding is hetzelfde gebleven en ook de basisopstelling is op acht posities onveranderd. Wat dat aangaat kunnen we gewoon voortborduren op de weg die we vorig jaar hebben ingeslagen en is het voor de nieuwelingen makkelijk om zich aan te passen. Met deze ploeg moeten we ervoor kunnen zorgen dat we het beter doen dan vorig seizoen. Toen speelden we play-off’s om ons te handhaven in de Overgangsklasse. Uiteindelijk hadden we zelfs een golden goal nodig om verzekerd te zijn van lijfsbehoud. Achteraf hebben we de conclusie moeten trekken dat we, met name aan het begin van het seizoen, op teveel momenten niet scherp genoeg zijn geweest. We hebben veel punten weggegeven op een slordige manier. Onnodig. Hoe dat beter kan? We moeten er met elkaar voor zorgen dat we er allemaal kort op zitten. Dat kun je bereiken door ook tijdens trainingen niet te verslappen.”

In dat kader is het een vereiste dat er in eventuele gevallen van onscherpte leiderstypes opstaan in het veld. Door het wegvallen van de nodige ervaring binnen het team is Rogier Borghans, ondanks zijn pas 23-jarige leeftijd, daarvoor de voornaamste persoon. “Ik ben een geboren leider”, verklaart de centrale verdediger zijn kersverse aanvoerderschap. “Ik was vroeger in de jeugd ook altijd aanvoerder en was vorig seizoen bovendien al vice-aanvoerder.” Hij merkt op verschillende manieren dat hij leiderscapaciteiten heeft. “Als ik tijdens een wedstrijd m’n medespelers tactisch probeer neer te zetten, lijdt mijn spel daar niet onder. Ik voel er ook geen extra druk door. Ik vind het alleen maar mooi dat ik nu aanvoerder ben.

Maar het klopt dat ik nu constant een hoog niveau moet halen. Ik moet me niet alleen onderscheiden door m’n teamgenoten aan te sturen, ik moet ook het voortouw nemen met m’n spel. Mijn basisniveau moet dus omhoog. Standaard een zeven scoren. Ik speel achterin en dus wordt elke fout die ik maak, afgestraft. Ikzelf moet te allen tijde scherp zijn en daarnaast probeer ik ervoor te zorgen dat het hele team gefocust is. Ook is het belangrijk dat ik mijn hoofd koel hou tijdens de wedstrijd. Afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Ring Pass waren er wat opstootjes. Dan moet ik het goede voorbeeld geven en mijn hoofd niet verliezen. Dat kan ik opbrengen. Ik heb een jaar in Italië gehockeyd bij Brescia in de serie B. Het niveau ligt in Italië een stuk lager dan in Nederland. Doordat ik al snel één van de betere spelers bleek, werd ik door m’n tegenstanders hard aangepakt. Ik kreeg in Italië veel gemene overtredingen tegen. In het begin reageerde ik daarop, maar daar leer je uiteindelijk vanzelf mee omgaan. Die bagage neem ik nu mee in mijn aanvoerderschap.”

Om het beste uit de spelersgroep te halen, hanteert de technische staf van het hoogst acterende herenteam van Delft de Action Type-methode. Aan de hand van individuele tests weten de trainers van alle spelers hoe ze persoonlijk in elkaar zitten en hoe ze het best benaderd kunnen worden. “Die benadering wordt voornamelijk door de trainers toegepast”, verklaart de aanvoerder.

“Wij zelf weten niet precies van al onze teamgenoten hoe ze het liefst gecoacht willen worden, maar ik ken het grootste gedeelte van de spelersgroep goed genoeg om te weten hoe ik ze moet benaderen. Ikzelf hoor het liefst op een directe, harde manier wat ik fout doe. Ik wil me immers graag verbeteren. Ik kan mezelf ook goed op scherp zetten. Op die manier benader ik mijn teamgenoten ook het liefst. Ik weet best dat ik sommige jongens beter de helpende hand kan aanreiken, terwijl ik een ander soms op z’n flikker moet geven. Uiteindelijk vind ik dat je niet te veel om de zaken heen moet draaien. We zijn grote jongens en spelen in het eerste herenteam. Die moet je op scherp kunnen zetten, daar moet je hard tegen kunnen zijn. Wel op een opbouwende manier natuurlijk.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12