Afbeelding

Frans Hogervorst heeft wel veel lol, maar geen spelers beter gemaakt

sport

Editie: Week 2, Jaargang 22 |

Frans Hogervorst is verguld met het beeldje dat hij naar aanleiding van zijn 70-jarig lidmaatschap van Full Speed kreeg. (foto: Roel van Dorsten)


DELFT – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Full Speed werden vorige week zaterdag heel wat jubilarissen in het zonnetje gezet. De meest bijzondere was misschien wel Frans Hogervorst, die als dank voor zeventig jaar lidmaatschap het  beeldje “Chapeau’ van voorzitter Sjaak Lispet kreeg uitgereikt.
“Die zeventig jaar staan er nu, maar eigenlijk is het iets langer”, zegt de inmiddels 85-jarige oud-speler en –trainer van de roodbroeken. “Vroeger mocht je pas vanaf je tiende voetballen, maar omdat ik ze op mijn zesde doorhadden dat ik talent had, lieten ze me op de pas van mijn vader voetballen. Toen heette het nog voetbalvereniging Zuideinde, want we woonden in de ‘Bijlenbuurt’. Het veld huurden we voor vierhonderd gulden van de blikfabriek en bracht ons jaarlijks vijftienhonderd gulden op doordat we er vee op hielden. Dat betekende wel dat voor het weekend de velden vrij van stront gemaakt moesten worden. Verder moesten de doelpalen recht worden gezet en er een lat geplaatst worden, want door de week hadden die beesten ze omver geduwd.”
‘WE LEGDEN TUINSLANGEN NEER, ZODAT HET VELD WERD AFGEKEURD’
Toen op enig moment het veld niet meer beschikbaar bleek, toog Hogervorst naar DHC. “Ze hadden me al eerder gevraagd, maar dat hoefde van mij niet  zo. Nu het veld bij Zuideinde niet beschikbaar was, ben ik op het voorstel van Jan Post ingegaan. Ik heb er vijf jaar gespeeld en keerde na die vijf jaar, toen Zuideinde was gefuseerd met FZC, terug naar Full Speed. Keeper Wim Vink ging met me mee. Ik speelde in die tijd ook voor het Delftse en het Haagse elftal. Ik kreeg dispensatie, omdat Zuideinde en Full Speed geen lid waren van de KNVB. Dat waren tijden; er zaten geen netten in de goal, dus als er gescoord was, kon het zijn dat je heel ver moest lopen om de bal terug te krijgen. Voor de uitwedstrijden verzamelden we bij Café Rust op het Zuideinde. Ook was het zo dat we op feestavonden tuinslangen in een doel neerlegden, zodat meneer Boogerd, als we de volgende morgen moesten voetballen, het veld afkeurde.”
Hogervorst kon dus aardig voetballen, maar hij ging nooit in op de lokroep van DHC om daar verder te gaan. “Dat ging helemaal niet met mijn werk. Daarnaast was ik drummer bij de Ricardo’s en daar ging ook heel wat tijd in zitten. Dus tot mijn dertigste speelde ik in het eerste van Full Speed, door die drukte met de muziek heb ik twee jaar in het tweede gespeeld, waarna ik gevraagd werd en uiteindelijk nog vier jaar voor het vlaggenschip uitkwam.”
‘IK SNAP NIET DAT ER ALLEMAAL TRAINERS MET EEN BOEK ZITTEN’
Toen Hogervorst na vijf jaar DHC terugkwam bij Full Speed werd hij één van de drijvende krachten achter de jeugdopleiding. “Trainer Jan Van Miert moest de trainerscursus nog doen en vroeg of ik mee wilde gaan. Er waren zestig inschrijvingen en er waren maar dertien plaatsen. We moesten een toelatingstest doen en ik mocht uiteindelijk de cursus volgen.”  Hogervorst werd dus trainer. “Ik begon bij Rhoon, want daar was mijn broer Gerrit de technische man. Dat ging best lekker. Halverwege het seizoen vroeg de voorzitter van Oliveo of ik daar het seizoen niet wilde afmaken. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan en we zijn toen niet gedegradeerd.” Uiteindelijk kon het natuurlijk niet lang duren voor hij bij Full Speed terecht kwam. “Ik had een heel goed ploegje en werd ook kampioen met die club. Ik vind echter niet dat een coach daar invloed op heeft: zo’n schot als Ronald Besse toen had, krijg je mee, dat kan je hem niet aanleren. Daarom snap ik ook niet dat er vandaag de dag allemaal trainers met een boek zitten: als je schrijft zie je niet wat er gebeurt.” Na een korte periode bij Delft, waar hij door broer Gerrit naartoe werd gehaald en waar hij kampioen werd, keerde hij nog één keer terug naar Full Speed, waar hij weer succesvol was. “Het belangrijkste vond ik dat er gelachen werd en dat er echt een groep stond. Dat blijkt ook wel, want de jongens uit mijn laatste periode spelen nu nog samen in het zevende.”
Tegenwoordig bekijkt Hogervorst zo nu en dan nog een wedstrijd van het vlaggenschip van Full Speed. “Ik ga eerder hier in de buurt bij DHL of Concordia kijken. Het eerste bekijk ik zo nu en dan, ik kijk liever bij de jeugd en de dames op woensdag.” (AdW)

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12