De leden van de haak- en breiclub hebben al een stapel 'granny squares' gereed. (foto: Dennis van den Berg)
De leden van de haak- en breiclub hebben al een stapel 'granny squares' gereed. (foto: Dennis van den Berg)

Haak aan en help mee om de grootste deken ter wereld te haken

kijk op de wijk

DELFT – De haak- en breiclub van Tanthof komt wekelijks bijeen in Brasserie The Family. De handige dames doen mee aan de wereldrecordpoging om de grootste gehaakte deken ter wereld te maken en kunnen uw hulp en restjes wol goed gebruiken.

Toen de club op zoek was naar een nieuw onderkomen, kwam Lyda Fillekes in contact met Sylvia de Wit van de horecagelegenheid aan de Kalfjeslaan. "Ik vind het zelf leuk om te handwerken, daarom stelde ik voor om hier voortaan de clubbijeenkomsten te gaan houden", verklaart Sylvia. Vanuit Tanthof zelf, maar ook vanuit de Buitenhof en Den Hoorn haken steeds meer dames aan om in groepsverband te handwerken.
Een van de bekendste haakpatronen is de 'granny square'. Deze gehaakte vierkanten lapjes van tien bij tien centimeter dienen als basismateriaal voor dekens. Toen Lyda ter ore kwam dat onlangs in Friesland de voorbereidingen zijn gestart voor het creëren van de grootste gehaakte deken ter wereld, wilde zij daar graag een bijdrage aan leveren. "Leeuwarden is in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Een van de burgerinitiatieven om dit te vieren is de officiële recordpoging om de grootste gehaakte deken ter wereld te maken, bestaande uit tienduizend dekens van 1.40 bij 2 meter die in totaal wel een oppervlakte van vijf voetbalvelden beslaan. Dat zijn acht miljoen granny squares", weet Lyda. Omdat de Friezen dit niet alleen kunnen, roepen zij de hulp van hakers en handwerkers uit heel het land in. "Je mag losse granny squares aanleveren, maar ook complete dekens. Via de Facebookpagina De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld kun je foto's sturen van de dekens die je zelf of met anderen hebt gemaakt. Na de recordpoging worden de mooiste dekens geveild voor het goede doel: de opbrengst gaat naar Stichting KiKa. De dekens die overblijven gaan naar hulpbehoevende landen", aldus Lyda. De leden van de haak- en breiclub zijn gelijk aangehaakt bij Lyda en zijn al druk in de weer met het vervaardigen van lapjes en dekens voor de recordpoging.
Interesse om ook aan te haken? Of heeft u restjes wol over, die u graag wilt afstaan? Elke woensdagochtend is de haak- en breiclub te vinden in Brasserie The Family, gevestigd aan de Kalfjeslaan 135.