Hoofd Museale Collecties Anita Jansen reikt het eerste exemplaar van het boek Vermeer in Delft, een schilder en zijn stad uit aan burgemeester Bas Verkerk.
Hoofd Museale Collecties Anita Jansen reikt het eerste exemplaar van het boek Vermeer in Delft, een schilder en zijn stad uit aan burgemeester Bas Verkerk.

Bijzonder boek over Vermeer aangepast en opnieuw uitgegeven

cultuur

Sinds 25 maart is de tentoonstelling 'Vermeer komt thuis, Het straatje terug in Delft' te zien in Museum Prinsenhof Delft. Voor het eerst in 320 jaar is het schilderij Het straatje weer terug in de stad waar het is geschilderd. In het licht van deze bijzondere gebeurtenis is een speciale heruitgave van het boek 'Vermeer in Delft, een schilder en zijn stad' gepubliceerd.

Johannes Vermeer (1632-1645) wordt sinds zijn herontdekking in de 19de eeuw beschouwd als één van de grote Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw. In 1996 schreef Michel P. van Maarseveen een boek over deze beroemde kunstenaar naar aanleiding van de tentoonstelling Delftse meesters. Tijdgenoten van Vermeer in Delft. Sindsdien zijn er veel nieuwe feiten over de mysterieuze schilder bekend geworden. Het boek is dan ook volledig aangepast en geactualiseerd door conservatoren van Museum Prinsenhof Delft.

In de publicatie worden zijn leven en werk beschreven aan de hand van plaatsen in Delft die voor hem persoonlijk een belangrijke rol speelden. Ook komen de verschillende theorieën waar Het straatje precies moet hebben gelegen uitgebreid aan bod. De nieuwste theorie van Frans Grijzenhout dat Het straatje zich bevond op de plek waar nu Vlamingstraat 40 en 42 staan is tevens in het boek opgenomen. Het boek is rijk geïllustreerd met schilderijen van Vermeer, foto's van de stad en werken uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft.
Het boek Vermeer in Delft, een schilder en zijn stad is voor 14 euro99 te koop in de museumwinkel van Museum Prinsenhof Delft. Het boek is ook in het Engels verkrijgbaar.