De gloednieuwe windtunnel kan gerust een aanwinst voor het Science Centre worden genoemd.
De gloednieuwe windtunnel kan gerust een aanwinst voor het Science Centre worden genoemd.

Nieuw: een windtunnel in het Science Centre

cultuur

Sinds de afgelopen kerstvakantie heeft het Science Centre een nieuwe pronkstuk. Het Senz Lab kreeg toen een lage snelheid gesloten windtunnel erbij. Ervaar als bezoeker de techniek achter de vliegtuigvleugel!

De windtunnel kan gebruikt worden voor onderzoek door studenten van voortgezet onderwijs en de universiteit. Daarnaast kunnen bezoekers met een demo-opstelling de windtunnel uitproberen.
Aan de vaste proefopstelling kan de bezoeker zien welke criteria nodig zijn om een vliegtuigvleugel genoeg lift - dus opwaartse kracht - te geven. De bezoeker kan voor verschillende situaties de optimale hoek van de vliegtuigvleugel bepalen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Denk hierbij aan: dichtheid van de lucht, de luchtsnelheid langs de vleugel en de oppervlakte van de vleugel.

De windtunnel in het Science Centre is gebaseerd op de windtunnel van de faculteit Lucht- en Ruimtevaartechniek. Hier testen studenten en onderzoekers windstromingen voor de luchtvaart, windstromingen rond gebouwen en windenergie.
Kom snel naar het Science Centre aan de Mijnbouwstraat 120 en ontdek wat de wetenschap en techniek in de samenleving innemen. Kijk voor meer informatie op de website www.sciencecentre.tudelft.nl.