De huurders van de 65 te slopen woningen in de wijk het Heilige Land zijn nog even strijdbaar. Ze pleiten voor renovatie.
De huurders van de 65 te slopen woningen in de wijk het Heilige Land zijn nog even strijdbaar. Ze pleiten voor renovatie.

Bewoners Heilige Land trekken aan de bel

Algemeen

DELFT - Bewoners van de witte huizen in de Delftse wijk het Heilige Land trekken deze week aan de bel bij verhuurder Woonbron. Die beloofde enkele weken geleden in een brief dat nog voor de zomer een bijeenkomst voor hen georganiseerd zou worden over de toekomst van de woningen.

Huurders van de witte huisjes kregen eerder dit jaar tot hun schrik en verbazing te horen dat de in 1921 gebouwde woningen op de nominatie stonden om te worden gesloopt. Dit zou in 2020 moeten gebeuren. Woonbron wil van de woningen af omdat ze te klein zijn en niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. "Bovendien kampen de woningen al flink wat jaren met een hardnekkige problematiek door vocht, schimmel, tocht, houtrot. Dit blijft aandacht vragen", liet Mohamed Baba, directeur Woonbron Delft, eerder aan Delft op Zondag weten.

Renovatie
De huurders pleiten voor renovatie. Ook Anja Schildkamp van het buurtcomité: "Wij willen dat onze huizen gerenoveerd worden en het is belangrijk dat we hierover snel in gesprek gaan", laat zij weten. "Het is inmiddels eind juli, de zomer is in volle gang, maar we hebben nog niks gehoord. Woonbron houdt zich zo niet aan haar eigen belofte dat er een bijeenkomst zou komen."

Een buurtcomité van huurders en de Delftse SP bood al eerder handtekeningen aan Woonbron aan op een straatbijeenkomst. Ook gingen de bewoners in juni met een 'niet-slopen-taart' op gesprek bij de directeur van de woningcorporatie. Die beloofde dat er onderzocht gaat worden of renovatie mogelijk is en zei huurders daarbij te betrekken.

SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum steunt de huurders: "Er is een flink tekort aan betaalbare huurwoningen in Delft en als het aan de gemeente ligt worden het er alleen maar minder. Waar moeten deze mensen dan heen? Daarnaast gaat het om historische huizen in een fijne buurt. De binnenstad van Delft staat vol met prachtige oude gebouwen. Die sloop je toch ook niet als ze onderhoud nodig hebben?"

Vakantie
Een woordvoerster van Woonbron laat weten dat het beloofde gesprek met de bewoners de komende maand sowieso plaats zal gaan vinden. "Wij nemen de bewoners serieus en gaan graag met hen om tafel", laat de woordvoerster weten. Vanwege de vakantie konden niet alle betrokken Woonbron-medewerkers onlangs al met de bewoners in gesprek. "En we willen wel met de juiste mensen het gesprek aangaan. We gaan nu kijken naar een geschikte datum waarop iedereen kan dan kunnen de uitnodigingen richting bewoners waarschijnlijk komende week de deur uit. We gaan onze afspraak sowieso nakomen, maar vanwege de vakantie wordt het dus iets later."