Erwin Blonk, Diana Roos, Leny Gerrebrands, Joke de Klerk Wolters en Wil Haring (v.l.n.r.) willen niet weg uit het Heilige Land. (foto: Jesper Neeleman)
Erwin Blonk, Diana Roos, Leny Gerrebrands, Joke de Klerk Wolters en Wil Haring (v.l.n.r.) willen niet weg uit het Heilige Land. (foto: Jesper Neeleman)

Huurders Heilige Land willen blijven waar ze wonen

Algemeen

DELFT – Huurders in het Heilige Land zijn boos. Woningcorporatie Woonbron wil hier 65 woningen slopen. De bewoners ervan vinden renovatie meer dan genoeg.

Door: Jesper Neeleman

Het gaat om de karakteristieke witte woningen in de Odulphusstraat, Cornelis Musiusstraat en Doctor Schaepmanstraat. Als het aan Woonbron ligt gaan deze in 1921 gebouwde huizen tegen de vlakte en komen er gloednieuwe eengezinswoningen voor terug. "De woningen die er nu staan zijn klein en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd", legt Mohamed Baba, directeur Woonbron Delft, uit. "Bovendien kampen de woningen al flink wat jaren met een hardnekkige problematiek door vocht, schimmel, tocht, houtrot. Dit blijft aandacht vragen."
Onzin, stellen bewoners. "We zijn inmiddels langs alle deuren geweest en niemand wil hier weg", zegt Joke de Klerk Wolters. Zij en andere huurders kregen vorig jaar een enquête voorgelegd, waarin werd gevraagd wat zoal mankeerde aan hun huizen. Ze hebben het idee dat de antwoorden van toen nu tegen hen worden gebruikt. "En renoveren is te duur, dus willen ze onze huizen slopen", zegt Diana Roos, die hier pas kort woont. Anderen wonen hier al bijna hun hele leven. Zoals Leny Gerrebrands. "En oude bomen moet je niet verplaatsen", stelt ze.

Geweldige buurt
De huurders zijn er het unaniem over eens dat dit een geweldige buurt is om te wonen. Rustig en vlak bij de binnenstad. "Maar daardoor is dit natuurlijk ook dure grond, waar de woningcorporatie veel meer geld voor kan krijgen dan met deze huisjes voor de gewone man", zegt Diana Roos. Ja, er zijn wat bewoners die last hebben van vocht in hun huis, bekent ze. "Maar de meesten hebben nergens last van." Het argument dat de woningen plat moeten omdat ze oud zijn, gaat er bij de huurders niet in. "Dan kunnen ze bijna de complete binnenstad wel slopen", geeft één van hen aan. "Renovatie is voldoende", zegt Wil Haring.
"Woonbron weet dat de bewoners er met plezier wonen", vervolgt Mohamed Baba. "Niet vanwege het wooncomfort, wél vanwege het woningtype, de tuin, de ligging én de buurt." Renovatie is volgens hem overwogen in de besluitvorming. "Deze optie is gestrand omdat dit onvoldoende resultaat zal boeken om de woningen toekomstbestendig te maken en ze weer te laten voldoen aan de hedendaagse woonwensen." Is de sloop al helemaal zeker? Dat niet. Woonbron laat weten dat in 2019 definitief wordt besloten of de woningen worden gesloopt. "Momenteel vindt de verdere uitwerking van het principebesluit plaats", zegt Mohammed Baba. Vooruitlopend worden vrijkomende woningen in de drie straten nu al tijdelijk verhuurd volgens de Leegstandswet.

Hulp
De bewoners hebben de hulp van de Delftse SP ingeschakeld om te voorkomen dat zij in 2020 hun woningen gedwongen moeten verlaten. "We gaan ons best doen ervoor te zorgen dat deze mensen hier kunnen blijven wonen", zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. "Onder meer door hierover met Woonbron in gesprek te gaan. Onze eis is dat er per huis bekeken moet worden wat hieraan moet gebeuren, in plaats van alles te slopen." Volgens Van Rossum is de situatie in het Heilige Land exemplarisch voor de woningmarkt in Nederland èn Delft. "Betaalbare woningen verdwijnen terwijl de bevolking alleen maar toeneemt. Waar moeten deze mensen straks naartoe?" Dat vraagt ook Leny Gerrebrands zich af. "Woonbron vroeg me waar ik dan zou willen wonen. 'Nou, hier', heb ik geantwoord. Ik wil hier niet weg. Dit vreet aan me." Wil Haring knikt instemmend. "Ik word er 's nachts weleens wakker van. Het is heftig."
Woonbron vindt de mening van haar bewoners belangrijk, geeft Baba aan. "Ons proces speelt hierop in. Zowel de bewonerscommissie als sommige bewoners hebben hun waardering uitgesproken dat zij op deze zorgvuldige wijze worden betrokken. Wij hebben een zorgvuldige afweging gemaakt."