De prijswinnaars, van links naar recht: Mila, Dana en Nila.
De prijswinnaars, van links naar recht: Mila, Dana en Nila.

Vogelspin Botanische Tuin heet komend jaar 'Spinoza'

Algemeen

De vogelspin van de Botanische Tuin heet komend jaar 'Spinoza'. Dit is bedacht door Mila Rosch van basisschool Het Spectrum in Delfgauw.

Elke herfst gaan leerlingen van groep 7 en 8 op excursie naar de kassen van de Botanische Tuin. Daarbij mogen alle leerlingen een naam verzinnen voor de spin. De tweede prijs is gewonnen door Nila Koelma met 'Spinderella van Botania'. Op de derde volgt Dana Kool met 'Tuddy'. Beide meiden zitten op de Mariaschool in Den Hoorn. Woensdag werden de winnaars bekend gemaakt.

Tijdens de excursie leren de leerlingen over de geschiedenis en het gebruik van allerlei tropische gewassen en specerijen die ze uit eigen keuken kennen. "Maar de spin was het leukste", aldus Mila. Nila herinnert zich vooral de koffiegeur die ze de hele dag nog rook. Dana's hoogtepunt was het proeven van de cacao.

Al ruim 30 jaar voert de Botanische Tuin van de TU Delft deze lessen uit, in samenwerking met De Papaver. Dit jaar volgden ruim 300 leerlingen de les. Ook volgende herfst wordt deze excursie weer aangeboden via de NME-gids van Duurzaamheidscentrum De Papaver.

Vanaf januari, na een kleine verbouwing in de kas van de Botanische Tuin, prijkt de winnende naam 'Spinoza' op het spinnenverblijf.