Het Mijnbouwplein staat al sinds 2008 vol met borden afzettingen. Afgelopen drie jaar kwamen daar ook de bouwperikelen van het riool nog eens bij.
Het Mijnbouwplein staat al sinds 2008 vol met borden afzettingen. Afgelopen drie jaar kwamen daar ook de bouwperikelen van het riool nog eens bij.

Mijnbouwplein kan na drie jaar ook wel rioolbouwplein worden genoemd

Algemeen

DELFT – De rioleringswerkzaamheden aan het Mijnbouwplein duren ruim twee jaar langer dan de bedoeling was. Omwonende Simon Snel vraagt zich hoe de Gemeente Delft dit zo chaotisch kan organiseren.

Het was in het voorjaar van 2014 toen de werkzaamheden begonnen. Ooit zal hier, aan de voet van een nieuwe Sebastiaansbrug, een tram gaan rijden. Dus is besloten om - voor het zover is - alvast het riool te vervangen. Delen van het plein worden afgezet, graafmachines graven. Maar geheel in de trant van Tram 19, die wel vervloekt lijkt, gaat het ook met de rioolwerkzaamheden mis. Graafmachines stuiten op kabels die ze niet hadden verwacht. Het werk wordt die zomer stilgelegd. De eerste planning om in de herfst van 2014 klaar te zijn, wordt dus niet gehaald. Sterker nog: Het werk zal pas voor de Kerst van 2016 klaar zijn, laat de gemeente nu weten.


Ondertussen gebeurt van alles, vertelt bewoner Simon Snel. Zo opent wethouder Harpe eind 2014 trots een nieuw fietspad richting TU. "Het fietspad voorziet in een behoefte", merkt Snel. "Dusdanig dat in de fietsspits de auto's niet meer het plein op kunnen." Later wordt ook nog de waterleiding vervangen en worden kabels gelegd voor nieuwe leidingen van krachtstroom. Steeds meer met alle bouwperikelen, zandbergen en rood witte hekken en afzettingen van dien. Om gek van te woorden, vindt Simon Snel.

Afgelopen zomer werden die in de weg liggende kabels verlegd. Vorige maand werden de werkzaamheden aan het riool voortgezet. "De stoep van het Mijnbouwplein lijkt nu wel opslagplaats, vol hekken en materialen", merkt Snel op. "Het plein zelf heeft geen straattegels, het lijkt allemaal niet erg op te schieten. Het Mijnbouwplein is vergeten gebied. Sinds 2008 is de weg hier tijdelijk met beton en afzettingen aangegeven. Het geeft een rommelig beeld. De afgelopen drie jaar wordt alles opengebroken er is geen tempo en geen logistiek. In de huidige tijd is het mogelijk om deze werkzaamheden te plannen in logistieke volgorde en in één keer te doen. De kennis daarvoor is in de stad bij de TU, maar de gemeente weet het zelf allemaal beter en maakt daar geen gebruik van."

Een woordvoerder van de Gemeente Delft laat weten dat vooraf niet was voorzien dat andere kabels en leidingen voor vertragingen dingen zorgen. Na contact met de beheerder van die kabels is bewust besloten om eerst elders werkzaamheden te verrichten, en daarná pas weer op het Mijnbouwplein. "Gezien de vertraging van de Sebastiaansbrug was er geen noodzaak om het werk op het Mijnbouwplein te versnellen. Ook omdat het verkeer gewoon kon doorgaan." Het werk aan het riool is dus nog voor komende Kerst gereed. Daarna volgen, vooruitlopend op het vervangen van de Sebastiaansbrug, nog meer werkzaamheden, laat de gemeente weten. "Zo zorgen we ervoor dat na het gereed komen van de Sebastiaansbrug het plein zo snel mogelijk zijn definitieve inrichting kan krijgen. In de eindsituatie rijdt doorgaand verkeer over de Mijnbouwstraat van en naar het Poortlandplein, in twee richtingen. Het Mijnbouwplein is dan weer een kruising met verkeerslichten."