Patiënten in huisartsenpraktijk De Noot staan in de rij voor de griepprik. Tijdens het wachten werden zo’n 400 patiënten op boezemfibrillatie getest. Huisarts Paul Bucx (links) is heel blij met deze screening.
Patiënten in huisartsenpraktijk De Noot staan in de rij voor de griepprik. Tijdens het wachten werden zo’n 400 patiënten op boezemfibrillatie getest. Huisarts Paul Bucx (links) is heel blij met deze screening.

Reinier de Graaf bepleit nieuwe screeningsmethode voor beroertes

Algemeen

Twintig procent van alle beroertes wordt veroorzaakt door boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis. Met de nieuwe screeningsmethode MyDiagnostick kan het risico op een beroerte gemakkelijk vastgesteld worden. Cardioloog Jan Constandse van het Reinier de Graaf ziekenhuis is een groot voorstander van het gebruik van MyDiagnostick en deed daarom een oproep aan huisartsen in de regio Delft voor de inzet van dit instrument tijdens de jaarlijkse griepprik.

Naar aanleiding van deze oproep besloten vijf huisartsenpraktijken om patiënten met boezemfibrillatie met de MyDiagnostick op te sporen tijdens de vaccinatie tegen griep. Patiënten die de griepprik komen halen, vallen namelijk binnen de groep mensen met een verhoogd risico op boezemfibrillatie. Ze zijn vaak op leeftijd, hebben COPD of lijden aan twee of meer aandoeningen tegelijk.

Constandse en verpleegkundig specialist Steven van Zanten van Reinier de Graaf screenden bij deze huisartsen twaalfhonderd mensen in één week tijd. Het resultaat was indrukwekkend. Bij vijftien patiënten werd boezemfibrillatie vastgesteld. De huisartsen verwezen deze patiënten vervolgens voor een echo door naar het Reinier de Graaf ziekenhuis voor nadere controle.

"De proef is een succes", zegt Constandse. "Met MyDiagnostick kan je op een toegankelijke en betrouwbare manier boezemfibrillatie opsporen. Als we het volgend jaar nog beter met elkaar organiseren in de regio, kunnen cardiologen samen met de huisartsen nog veel meer beroertes voorkomen. De stick is natuurlijk ook het hele jaar door te gebruiken, als er bijvoorbeeld vermoedens zijn dat een patiënt lijdt aan boezemfibrillatie maar er meer meetmomenten nodig zijn. En je weet één ding zeker: per honderd patiënten zijn er één of twee bij wie je op tijd boezemfibrillatie vaststelt."