Vanaf de Nieuwe Kerktoren is goed de omvang van het markttoernooi van petanquevereniging MIDI te zien.
Vanaf de Nieuwe Kerktoren is goed de omvang van het markttoernooi van petanquevereniging MIDI te zien.

Veertigjarig MIDI houdt petanquesport in Delft volop in de markt

sport

DELFT – Hij heeft een 'boel' te doen gehad de afgelopen maanden, en met hem alle andere betrokken en enthousiaste vrijwilligers van petanquevereniging Meer Inzicht Dan Inspanning (MIDI). De club van voorzitter Paul Koogje vierde dit jaar namelijk het veertigjarig bestaan.

Door: Dennis van den Berg

Paul Koogje maakt zelf sinds 1990 deel uit van MIDI, nadat hij eerst jarenlang actief was bij roeisportvereniging DDS. "Een heel andere tak van sport, maar ik had het gelijk naar mijn zin bij deze vereniging", verklaart Koogje zelf over zijn overstap.
MIDI heeft door de jaren heen wat omzwervingen gemaakt, alvorens de club in het sportpark aan de Brasserskade neerstreek. De jeu de boulers begonnen aanvankelijk in het Wilhelminapark in de open lucht: eerst gewoon op de parkpaden, later in een speciaal aangelegde speelbak. Toen het BB-gebouw aan het Voordijkshoornsepad vrijkwam, trokken de MIDI-leden daar in en beschikte men voor het eerst over een paar binnenbanen en een kantine. Een brand maakte dit onderkomen echter niet langer geschikt voor de petanquevereniging. Omdat voetbalclub SEP net was verhuisd naar sportpark Tanthof, kon MIDI in het voormalige onderkomen van de voetballers aan de Sportring trekken. Hier verrees een omvangrijke petanquehal, zodat de leden het hele jaar door hun sport kunnen beoefenen.

Sociale aspect
De club heeft meer dan 250 leden. Het leeuwendeel daarvan is de 55 jaar gepasseerd, soms zelfs ruimschoots. "We hebben leden die in de negentig zijn, maar die nog graag naar de club komen. Het sociale aspect is bij onze vereniging erg belangrijk", weet Koogje. Er is een commissie Lief & Leed, die de gebeurtenissen in de levens van de leden bijhoudt. "Dat varieert van ziekenbezoek tot het bijwonen van een uitvaart, maar ook het verzenden van een felicitatie bij een feestelijke gebeurtenis zoals een geboorte van een (achter)kleinkind of een huwelijksjubileum."
De groep recreatieve spelers binnen MIDI is groot, maar er is ook een aantal wedstrijdspelers actief in de seniorencompetitie. Aanwas van onderaf is er nauwelijks, al ligt dat zeker niet aan Koogje. Zijn zoon Kees en dochter Josefien kregen ook affiniteit met de sport: beiden behoren inmiddels tot de internationale petanquetop.
Bij MIDI kan zes dagen in de week jeu de boules beoefend worden: op maandag wordt er doorgaans niet gespeeld, maar leggen leden bijvoorbeeld een kaartje in de kantine. Mensen met belangstelling voor petanque kunnen op vier avonden lessen komen volgen, om te kijken of het spel iets voor hen is. Om te laten zien dat de club na vier decennia nog springlevend en zeer actief is, was het jubileumjaar gevuld met toepasselijke activiteiten. Zoals het grootste Mini-Maxi toernooi van ons land: 64 teams van grootouders en kleinkinderen namen het tegen elkaar op. En in het eerste weekend van september veranderde het Marktplein traditiegetrouw in een enorme petanquebaan voor het grootste markttoernooi van Hollandse bodem, dat meer dan 160 teams naar de Prinsenstad trok. Wie meer wil weten, kan terecht op www.midi-petanque.nl.

De onderstaande foto's bieden een overzicht van het MIDI Markttoernooi toen (1985) en nu (2016). De zwart-witfoto's uit 1985 zijn gemaakt door Jac Verheul. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding