Het pand aan de Buitenwatersloot dat Dansschool Wesseling graag spoedig wil betrekken. Jarenlang was hier de firma Naaktgeboren gevestigd.
Het pand aan de Buitenwatersloot dat Dansschool Wesseling graag spoedig wil betrekken. Jarenlang was hier de firma Naaktgeboren gevestigd.

Wesseling nog even tussen hoop en vrees

Algemeen

DELFT – Voor Dansschool Wesseling breken nog vier spannende weken aan. De dansschool heeft groen licht gekregen om naar de Buitenwatersloot te verhuizen, maar omwonenden van dit pand overwegen nu naar de rechter te stappen.

Door: Jesper Neeleman

Ze zijn het niet eens met de verstrekte vergunningen, waarin volgens hen op 'zeer fundamentele bezwaarpunten' nog niet is ingegaan. Een gang naar de rechter zou daarom een 'logische vervolgstap zijn', laten de buurtbewoners weten. "We gaan het hier echter eerst nog met onze juridisch adviseur over hebben", laat Pascal van Putten namens een verenigd groepje bewoners weten. Vanwege de mogelijke rechtsgang willen ze hun kruit nog niet verschieten en uitgebreid ingaan op hun bezwaren. "Maar de huidige vergunningen geven niet voldoende zekerheid dat het bij een dansschool blijft." Verder vrezen ze parkeerdruk. "En laat het duidelijk zijn dat we niet tegen Wesseling zijn", benadrukt Van Putten. "Maar het is ook in hun belang dat er een goede oplossing komt. Ook voor hen is het beter als ze elders in de stad een goede plek krijgen, zonder allerlei beperkingen. Daarbij kun je denken aan het oude stationsgebouw, dat nu te koop staat."

In de prullenbak
De 'beperkingen', daar heeft Dansschool Wesseling zich al lange tijd bij neergelegd. Plannen voor een partycentrum zijn hier allang in de prullenbak verdwenen. Ook van het idee om zalen te verhuren, moest Wesseling afstappen. Wat overblijft zijn plannen voor een dansschool. En niet meer dan een dansschool. "Dat betekent dat we alleen maar danslessen mogen geven en in het weekend dansavonden organiseren in verschillende dansstijlen", legt dansschoolhouder Bart Wesseling nogmaals uit. "Dat is dus hetzelfde als wat we nu doen in de Voorstraat."
Bewoners hoeven volgens hem niet bang te zijn dat ze straks nooit meer hun auto kwijt kunnen. "We voldoen aan de normen, waarvan we overigens vinden dat die aan de hoge kant gesteld zijn. Om omwonenden tegemoet te komen hebben we bovendien een overeenkomst gesloten met het bedrijf naast het pand, zodat we, als het nodig is, gebruik mogen maken van hun parkeerterrein." Verder komt het merendeel van de leerlingen met de fiets of het openbaar vervoer, geeft Wesseling aan.

Verbeterd
Ja, bekent Pascal van Putten, in vergelijking met de allereerste plannen zijn meerdere zaken zeker verbeterd. "Maar het is de vraag wat er nog meer komt als Wesseling er eenmaal is. Of stel dat het misgaat met Wesseling, wat ik niet hoop, wordt het pand dan opeens een horecalocatie?" Volgens Bart Wesseling is in de vergunningen heel duidelijk opgenomen wat wel en niet mag. "Zo zijn er extra voorwaarden over het maximumaantal bezoekers, het maximale geluidsniveau, de openingstijden en het gebruik van parkeerplaatsen. We voldoen aan alle normen, zelfs de extra strenge normen die ons zijn opgelegd."

Tussen hoop en vrees
Komende vier weken leeft Wesseling tussen hoop en vrees. Hun lot ligt tot die tijd in handen van omwonenden. De adviescommissie voor bezwaarschriften deed op 30 juni haar laatste uitspraak, daarna volgen zes weken waarin hiertegen beroep kan worden aangetekend bij de Rechtbank Den Haag. "Het is niet dat we een eventuele rechtsgang vrezen", zegt Bart Wesseling. "Maar we zouden wel heel teleurgesteld zijn als het gebeurt, omdat het niet nodig is. Het is zonde van de tijd en van het geld. We spreken dagelijks mensen die er niets van begrijpen dat we nog steeds niet zijn verhuisd. Onze dansschool hoort bij Delft. We hopen nu eindelijk, na meer dan tien jaar strijd, te kunnen verhuizen en te kunnen bouwen aan een toekomst. Het zou fijn zijn als het ons wordt gegund en dat we de kans krijgen om aan te tonen dat het helemaal niet erg is om een dansschool in je wijk te hebben."