Herten in het Hertenkamp kunnen gelukkig blijven waar ze zijn.
Herten in het Hertenkamp kunnen gelukkig blijven waar ze zijn.

'De reeën worden voor aanvang van de bouwactiviteiten verplaatst'

Algemeen

DELFT – De maand december is het moment bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin het lot van tien reeën aan de rand van Ypenburg plots onzeker was vanwege uitbreidingsplannen van TNO. Dus vroegen we TNO-woordvoerder Maarten Lörtzer: Hoe is het nou?

"Afgelopen jaar maakte TNO bekend dat zij plannen heeft de locatie op Ypenburg uit te breiden met enkele nieuwe kantoor- en laboratoriumruimtes. Omdat de locatie 36 hectare groot is en veel natuur binnen de hekken heeft, moet TNO daarvoor ook de juiste vergunningen hebben", blikt Lörtzer terug. "Op het terrein bevindt zich al jaren een populatie reeën die overlast zou kunnen veroorzaken tijdens de bouwactiviteiten. In haar communicatie met zowel de Gemeente Den Haag als tijdens de informatieavond voor onze de buren, in juli 2015, heeft TNO aangegeven dat het haar voornemen is om na onderzoek, de populatie ergens anders onder te brengen. Dat onderzoek zal begin 2016 plaatsvinden en de populatie zal voor aanvang van de bouwactiviteiten zijn verplaatst."
In januari 2016 zullen volgens de woordvoerder wederom nieuwe vergunningstrajecten worden gestart. "Geheel volgens de planning. De verwachting is, dat de bouwactiviteiten in de tweede helft van 2016 van start gaan. Om de omwonende daarover te informeren, heeft TNO het voornemen om aan het begin van 2016 wederom een informatieavond te beleggen."
-Hoe kijk jullie terug op 2015?
"TNO is al decennia lang actief aanwezig in de regio Delft-Rijswijk-Den Haag. De band met die gemeenten is goed. De investeringen in hoogwaardige werkgelegenheid op het gebied van veiligheidsonderzoek op de locatie Ypenburg is daarvan een voorbeeld. Uit de goede contacten met de bewoners en de bewonersorganisaties blijkt dat veel bewoners gelukkig zijn met de 'groene long' tussen hun huizen en de snelweg."